Artboard 1
Digiseum – en guide till museets digitala resurser – Göteborgs konstmuseum

Välkommen till ditt digitala museum!

Här hittar du museets digitala verksamhet. På den här sidan har vi samlat våra digitala resurser – från museets omfattande samling där du kan botanisera bland verk och webbutställningar till digitala visningar och nyheter i sociala medier. Välkommen att uppleva museet utan att behöva lämna soffan!

Pedagogik, filmer och digitala visningar

Här hittar du filmade, digitala visningar och presentationer av verk och utställningar samt pedagogiska nedslag och hjälpmedel. Klicka här för att komma till våra digitala visningar och pedagogiska resurser.

Slow Art Day 2021

Vill du testa att titta långsamt på konst?

Vi lever i en tid där information förmedlas snabbt, inte minst genom bilder. Därför kan det vara svårt att stanna kvar i det som inte omedelbart fångar vår uppmärksamhet. Den genomsnittliga tiden för att titta på ett konstverk på ett museum eller i ett galleri är åtta sekunder. Här testar vi vad som händer om vi stannar kvar lite längre.

I den här filmen tittar vi långsamt på Vera Nilssons målning Landskap från Öland.  Det finns även annat material som du kan använda dig av för att titta långsamt på andra konstverk.

Bild: Vera Nilsson, Landskap från Öland, 1926, (beskuren) Göteborgs konstmuseum. © Vera Nilsson/BUS 2021

Har du påsklov från skolan och tycker om att måla?

I vanliga fall håller vi praktiska workshops på museet under loven, men i år håller vi stängt med anledning av Covid-19. Istället erbjuder vi kortare digitala workshops. I den här filmen går vår konstpedagog Freja Holmberg igenom några tekniker inom akvarellmåleri.

Du behöver ha eget material att använda. Om du inte har just akvarell hemma så kan du testa med någon annan färg.

Filmen är både textad och syntolkad.

Lycka till!

Blev du nyfiken på vår akvarellkurs?

Så många blev intresserade att paketen tog slut trots att vi dubblerade antalet.
Men nu kan du ta del av kursens texter och bilder här!

Det du sedan behöver för att skapa på egen hand är akvarellfärger, akvarellpapper och (åtminstone en) pensel. Om du är nybörjare eller mest vill pröva på så rekommenderar vi att köpa så kallade halvkoppar med färg istället för ett helt set med akvarellfärger. Köp gärna svart samt grundfärgerna röd, blå och gul så kan du blanda till flera andra färger.

Material går att hitta och köpa online om du inte vill ta dig till en butik. Precis som för de som fick ett paket så får du gärna om du vill, visa oss dina alster. Lägg upp din bild på sociala medier och tagga den med #karantankonstGBG. Ett urval av bilderna kan komma att visas i vårt flöde.

Här kan du ladda ner kursen: Akvarellkurs.pdf

Bild: Anna Gardell-Ericson, Lysekil. Kl. 10 Aftonen, Göteborgs konstmuseum.

Oljemålning i klara färger och enkla former som föreställer människor på en strand i vita badkläder.

Sätt färg på konsten!

Vi kan alla bli konstnärer. Men ibland behövs lite hjälp på vägen.

Här hittar du illustrationer med frilagda linjer att färglägga utifrån verk från museets samling.

Bild: Sigrid Hjertén, Figurer på badstrand, 1917, Göteborgs konstmuseum.

Kom närmare Ivar Arosenius

Den egensinnige och nyskapande konstnären Ivar Arosenius (1878–1909) har fått en helt egen webbplats. Konstverk, texter och andra dokument har samlats i en sökbar katalog som ger helt nya möjligheter att upptäcka Arosenius liv och verk.

Göteborgs konstmuseum har medverkat i projektet Hur frammanas konstnären ur arkiven? Exemplet Arosenius, som syftar till att digitalisera och tillgängliggöra material av och om Arosenius från olika museer och arkiv på en gemensam plattform på nätet. Läs mer om projektet här.

Bild: Ivar Arosenius, Självporträtt med höns och grisar, (beskuren), Göteborgs konstmuseum.

SOUND#5 – Stories to be told

Vad händer på ett stängt museum? Hur kan ljud leda till nya perspektiv och få oss att uppleva verk och rum på ett annat sätt?

SOUND#5 – Stories to be told är del fem i serien med ljudkonst i samlingen på Göteborgs konstmuseum. Klicka här för uppleva SOUND#5 – Stories to be told

Programpunkten är ett samarbete mellan HDK-Valand och Göteborgs konstmuseum.

Aktuell utställning – Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump

Välkommen att fördjupa dig i Ingrid Vang Nymans nyskapande bildvärld. Klicka här för att se en filmad introduktion, kika på bildspel och läsa mer samt se en film om hennes konstnärsskap.

Art nouveau. Från Larssons till Zappa

Art nouveau. Från Larssons till Zappa visades hösten 2020. Som en digital fördjupning har tre skribenter inspirerats av verk i utställningen. Klicka här för att komma till utställningen.

Tryckt – grafik som samlarobjekt, massmedium och skrytverk

Här kan du en filmad introduktion, artiklar och bilder från utställningen Tryckt som visades under våren och sommaren 2020. Klicka här för att komma till Tryckt.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng