Artboard 1
Skola – Göteborgs konstmuseum

Vill du fördjupa dig i konsten på Göteborgs konstmuseum? Här hittar du information och material som lämpar sig både till dig som besöker oss med en skolklass, men också för dig som kommer på egen hand.

Den pedagogiska verksamheten på Göteborgs konstmuseum strävar efter att göra konsten tillgänglig och angelägen för så många som möjligt. Vår förhoppning är att du genom enkla ingångar ska erbjudas nya och inspirerande sätt att ta till dig konsten på.

Vi erbjuder museilektioner, bokade och öppna visningar, praktiska aktiviteter i Studion, och pedagogiskt material som du kan använda för att ta dig runt på egen hand i museet. Om du som lärare har förslag på någon typ av material som du vet att du skulle ha användning av, får du gärna komma med förslag till oss. Mejla: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Foto: Kristin Lidell.

Gör egna pop-up kort

I den här filmen tipsar vi om hur du kan göra egna pop-up kort med spökiga motiv. Du behöver färgat papper, sax, lim, penna och sudd. Filmen är textad och syntolkad.

Gör blommor av pappersrullar

Naturen har ofta avbildats i konsten. Ibland är den bakgrund till någonting annat som händer i bilden, ibland är den själva motivet. I den här filmen kan du lära dig några olika sätt att göra blommor av toalett- eller hushållsrullar. Du behöver sax, någon flytande färg att måla med, penslar, lim och om du vill något att dekorera blommorna med. Filmen är textad och syntolkad.

Skapa tillsammans med Göteborgs konstmuseum

Drömmarna vi drömmer när vi sover kan ibland vara märkliga och svåra att förstå sig på. Många konstnärer har låtit sig inspireras av drömmar genom historien. I den här filmen testar vi att göra kollage på tema ”drömmar”. Du behöver sax, lim, papper och en tidning. Filmen är textad och syntolkad.

Skapa med skuggor

Hur kan vi göra konst av skuggor? I den här filmen testar vi att gå på skuggjakt och rita av det vi hittar. Vi skapar också egna skuggor som kan bli spännande konstverk. Du behöver en lampa och en penna. Skuggor skapar du med olika objekt du hittar hemma. Filmen är textad och syntolkad.

Teckenspråkstolkad visning av tre utvalda konstverk

I filmen teckenspråkstolkar tolken Pernilla Califf en text av intendent Per Dahlström. Vi ser La Belle Époque av Fredrik Raddum (2018), Sprattelgubben av Amalia Lindegren (1879) och Norskt landskap av Karl XV (1871).

Vill du testa att titta långsamt på konst?

Vi lever i en tid där information förmedlas snabbt, inte minst genom bilder. Därför kan det vara svårt att stanna kvar i det som inte omedelbart fångar vår uppmärksamhet. Den genomsnittliga tiden för att titta på ett konstverk på ett museum eller i ett galleri är åtta sekunder. Här testar vi vad som händer om vi stannar kvar lite längre.

I den här filmen tittar vi långsamt på Vera Nilssons målning Landskap från Öland. Längre ner på sidan hittar du mer material som du kan använda dig av för att titta långsamt på andra konstverk. Att stanna upp i konsten kan väcka olika känslor och upplevelser inom oss. Vissa blir lugna, andra kan känna upprymdhet eller rastlöshet. Försök att vara öppen för det som händer inom dig och kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel i mötet med konsten.

Hur tyckte du det var att titta långsamt? Dela gärna dina upplevelser med oss. Skicka ett mejl till jonna.kihlsten@kultur.goteborg.se

Mer material som du kan använda 
Här hittar du instruktioner och frågor samt förslag på konstverk att titta långsamt på.

 

Digitala föredrag om queer i konsten

Kläder, motivval, blickar, kroppar och landskap – i konsten kan oväntade verk tolkas som queera. När tiderna förändras kommer nya berättelser fram som inte kunde lyftas upp under sin samtid.

I en digital föreläsningsserie i samarbete med Göteborgs stadsmuseum berättar vi om hur konst kan tolkas med queera ögon.

Här hittar du filmade föredrag om queer i konsten.

Bild: Eugène Jansson (1862 – 1915), Nocturne, 1900. Göteborgs konstmuseum.

 

Blev du nyfiken på vår akvarellkurs?

Så många blev intresserade att paketen tog slut trots att vi dubblerade antalet.
Men nu kan du ta del av kursens texter och bilder här!

Det du sedan behöver för att skapa på egen hand är akvarellfärger, akvarellpapper och (åtminstone en) pensel. Om du är nybörjare eller mest vill pröva på så rekommenderar vi att köpa så kallade halvkoppar med färg istället för ett helt set med akvarellfärger. Köp gärna svart samt grundfärgerna röd, blå och gul så kan du blanda till flera andra färger.

Material går att hitta och köpa online om du inte vill ta dig till en butik. Precis som för de som fick ett paket så får du gärna om du vill, visa oss dina alster. Lägg upp din bild på sociala medier och tagga den med #karantankonstGBG. Ett urval av bilderna kan komma att visas i vårt flöde.

Här kan du ladda ner kursen: Akvarellkurs.pdf

Bild: Anna Gardell-Ericson, Lysekil. Kl. 10 Aftonen, Göteborgs konstmuseum.

Sätt färg på konsten!

Vi kan alla bli konstnärer. Men ibland behövs lite hjälp på vägen. Det är inte alltid som verken visas på museet. Ibland är de på utlån eller vilar i våra magasin. Om du undrar vad som visas museet, hör av dig till info.konstmuseum@kultur.goteborg.se.

Här hittar du illustrationer med frilagda linjer att färglägga utifrån verk från museets samling.

Oljemålning i klara färger och enkla former som föreställer människor på en strand i vita badkläder.
Sigrid Hjerten, Figurer på badstrand, 1917, Göteborgs konstmuseum

 

Välkommen till Konstjakten!

Utforska museets digitala samling med Konstjakten – ett material framtaget för lärare och elever på grundskolan. Det riktar sig till elever åk 2-5 men kan även användas av yngre eller äldre elever med hjälp av lärarens vägledning och justering av materialet.

Klicka här för att komma till Konstjakten.

Fem tips …

… till dig som vill prata om konst med dina elever. Att närma sig konsten tillsammans med sina elever är roligt och givande men ibland också utmanande. Vi hoppas att följande tips kan ge dig värdefulla verktyg i mötet med konsten.

Fem tips till dig som vill prata om konst med dina elever som pdf

Filmad pedagogik

Konserveringen av grafiska verk

Följ med bakom kulisserna och få en inblick i konserveringen av grafiska blad från museets omfattande samling av konst på papper.

 

Fågelmålaren Bruno Liljefors

En introduktion till Bruno Liljefors fågelskildringar, med utgångspunkt i verken ”Morkullor; Törnskata; Trast vid sitt rede; Jagande hök; Gråsparvar” från 1888. Verket kan du se i museets samling på våning 6. Läs mer om Bruno Liljefors och utforska fler delar av Göteborgs konstmuseums samling på Sök i samlingen.

Porträtt av Ingeborg Banér, David Klöcker Ehrenstrahl

Presentation och analys av David Klöcker Ehrenstrahls porträtt av Ingeborg Banér, målat 1662. Målningen finns utställd i Göteborgs konstmuseums samling på våning 5.

Nedslag i Romantiken: Marcus Larson

En introduktion till Romantiken med utgångspunkt i Marcus Larsons målning ”Kustlandskap” från 1860. Verket kan du se i museets samling på våning 5. Läs mer om Marcus Larson och utforska fler delar av Göteborgs konstmuseums samling på Sök i samlingen.

Nedslag i modernismen: Impressionism

Jonna Kihlsten, pedagog på Göteborgs konstmuseum, ger en introduktion till impressionismen med utgångspunkt i Claude Monets verk Näckrosor.

Exempel på kristen symbolik i konsten

Freja Holmberg, intendent för pedagogik på Göteborgs konstmuseum, ger en presentation av kristna symboler i konstverket ”Stilleben med ost” av konstnären Jacob van Es (1590-1666).

Bildanalys av Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyén av Hugo Birger

En presentation och bildanalys av Hugo Birgers ”Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyèn, Paris. Fernissningsdagen 1886” utförd 1886. Verket kan du se i Göteborgs konstmuseums samling i Fürstenbergska galleriet på våning 6 i museet.

Presentationer av utställningar

Presentation av utställningen Tryckt. Grafik som samlarobjekt, massmedieum och skrytverk

Freja Holmberg, intendent för pedagogik på Göteborgs konstmuseum, berättar om utställningen ”Tryckt – grafik som samlarobjekt, massmedia och skrytverk” och gör några nedslag i utvalda konstverk.

Syntolkad visning av utställningen Tryckt

Här hittar du en syntolkad visning av utställningen med nedslag i några utvalda konstverk.

Museilektioner

Våning 5, Gustaf Cederström, Karl XII:s likfärd, 1878. Foto: Kristin Lidell.

Vill du boka en museilektion på Göteborgs konstmuseum så kan du botanisera bland vårt utbud av pedagogiska visningar med olika teman på KuBo – Kultur för barn och unga.
Klicka här för att komma till KuBo.

Inför ditt besök

Förberedelsehäfte för skolklasser

Förberedelsehäfte för skolklasser på Göteborgs konstmuseum (pdf)

Bildkartor

För dig som är i behov av pekprat vid ditt besök på Göteborgs konstmuseum finns här bildkartor för nedladdning och utskrift.

Bildstöd – Visning (pdf)

Bildstöd – Praktisk information (pdf)

Bildstöd – Aktiviteter i Studion (pdf)

Bildstöd – Regler (pdf)

Information om tillgänglighet

Här hittar du information om museet och tillgänglighet som kan vara bra att känna till inför ditt besök. Klicka här för mer information om museet och tillgängligheten på museet.

Välkommen till Göteborgs konstmuseum!

Ps. Du hittar fler teckentolkade filmer på vår YouTube-kanal. Klicka här för att komma till Göteborgs konstmuseum på YouTube.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss? Mejla: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se