Artboard 1
Pedagogiskt material – Göteborgs konstmuseum

Vill du fördjupa dig i konsten på Göteborgs konstmuseum? Här hittar du material som lämpar sig både till dig som besöker oss med en skolklass, och för dig som kommer på egen hand.

Den pedagogiska verksamheten på Göteborgs konstmuseum strävar efter att göra konsten tillgänglig och angelägen för så många som möjligt. Vår förhoppning är att du genom enkla ingångar ska erbjudas nya och inspirerande sätt att ta till dig konsten på.

Vi erbjuder museilektioner, bokade och öppna visningar, praktiska aktiviteter i Studion, och pedagogiskt material som du kan använda för att ta dig runt på egen hand i museet. Om du som lärare har förslag på någon typ av material som du vet att du skulle ha användning av, får du gärna komma med förslag till oss. Mejla: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Fem tips …

… till dig som vill prata om konst med dina elever. Att närma sig konsten tillsammans med sina elever är roligt och givande men ibland också utmanande. Vi hoppas att följande tips kan ge dig värdefulla verktyg i mötet med konsten.

Fem tips till dig som vill prata om konst med dina elever som pdf

Filmad pedagogik

Intoduktion till utställningen Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump

Introduktion till Ingrid Vang Nyman av museets pedagog Emelie Arendorff Runnerström. Utställningen visas på Göteborgs konstmuseum 17 oktober 2020–21 februari 2021.

Konserveringen av grafiska verk

Följ med bakom kulisserna och få en inblick i konserveringen av grafiska blad från museets omfattande samling av konst på papper.

 

Fågelmålaren Bruno Liljefors

En introduktion till Bruno Liljefors fågelskildringar, med utgångspunkt i verken ”Morkullor; Törnskata; Trast vid sitt rede; Jagande hök; Gråsparvar” från 1888. Verket kan du se i museets samling på våning 6. Läs mer om Bruno Liljefors och utforska fler delar av Göteborgs konstmuseums samling på Sök i samlingen.

Porträtt av Ingeborg Banér, David Klöcker Ehrenstrahl

Presentation och analys av David Klöcker Ehrenstrahls porträtt av Ingeborg Banér, målat 1662. Målningen finns utställd i Göteborgs konstmuseums samling på våning 5.

Nedslag i Romantiken: Marcus Larson

En introduktion till Romantiken med utgångspunkt i Marcus Larsons målning ”Kustlandskap” från 1860. Verket kan du se i museets samling på våning 5. Läs mer om Marcus Larson och utforska fler delar av Göteborgs konstmuseums samling på Sök i samlingen.

Nedslag i modernismen: Impressionism

Jonna Kihlsten, pedagog på Göteborgs konstmuseum, ger en introduktion till impressionismen med utgångspunkt i Claude Monets verk Näckrosor.

Exempel på kristen symbolik i konsten

Freja Holmberg, intendent för pedagogik på Göteborgs konstmuseum, ger en presentation av kristna symboler i konstverket ”Stilleben med ost” av konstnären Jacob van Es (1590-1666).

Bildanalys av Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyén av Hugo Birger

En presentation och bildanalys av Hugo Birgers ”Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyèn, Paris. Fernissningsdagen 1886” utförd 1886. Verket kan du se i Göteborgs konstmuseums samling i Fürstenbergska galleriet på våning 6 i museet.

Presentationer av utställningar

148 Works – Trine Søndergaard på Göteborgs konstmuseum

Freja Holmberg, intendent för pedagogik på Göteborgs konstmuseum, berättar om utställningen 148 Works av Trine Søndergaard och gör några nedslag i utvalda konstverk

Presentation av utställningen Tryckt. Grafik som samlarobjekt, massmedieum och skrytverk

Freja Holmberg, intendent för pedagogik på Göteborgs konstmuseum, berättar om utställningen ”Tryckt – grafik som samlarobjekt, massmedia och skrytverk” och gör några nedslag i utvalda konstverk.

Presentation av Tori Wrånes på Göteborgs konstmuseum (2019)

Hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som fronalkrockat med abstrakt måleri. Tori Wrånes berättar själv om sin utställning på museet som var mellan 2 mars 2019–25 augusti 2019.

Museilektioner

Interiörbild Skulpturhallen. Foto: Hendrik Zeitler

 

Vill du boka en museilektion på Göteborgs konstmuseum så kan du botanisera bland vårt utbud av pedagogiska visningar med olika teman på Museilektioner.
Klicka här för att komma till Museilektioner.

Inför ditt besök

Förberedelsehäfte för skolklasser

Förberedelsehäfte för skolklasser på Göteborgs konstmuseum (pdf)

Bildkartor

För dig som är i behov av pekprat vid ditt besök på Göteborgs konstmuseum finns här bildkartor för nedladdning och utskrift.

Bildstöd – Visning (pdf)

Bildstöd – Praktisk information (pdf)

Bildstöd – Aktiviteter i Studion (pdf)

Bildstöd – Regler (pdf)

Information om tillgänglighet

Här hittar du information om museet och tillgänglighet som kan vara bra att känna till inför ditt besök. Klicka här för mer information om museet och tillgängligheten på museet.

Välkommen till Göteborgs konstmuseum!

Ps. Du hittar fler teckentolkade filmer på vår YouTube-kanal. Klicka här för att komma till Göteborgs konstmuseum på YouTube.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss? Mejla: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng