Artboard 1
Sätt färg på konsten! – Göteborgs konstmuseum

Vi kan alla bli konstnärer. Men ibland behövs lite hjälp på vägen. Här hittar du illustrationer med frilagda linjer att färglägga utifrån verk från museets samling. Det är inte alltid som verken visas på museet. Ibland är de på utlån eller vilar i våra magasin. Om du undrar vad som visas museet, hör av dig till info.konstmuseum@kultur.goteborg.se.

Här finns verk att kika på, skriva ut och färglägga. Fler verk tillkommer efterhand.

 

Oljemålning i klara färger och enkla former som föreställer människor på en strand i vita badkläder.

Sigrid Hjertén (svensk, 1885-1948), Figurer på badstrand, 1917

I Sigrid Hjerténs Figurer på badstrand följer vi med konstnären på solsemester i Danmark 1917. I förgrunden smyger ett barn runt som håller en blå boll och har blicken mot betraktaren. Högre upp i bilden solar de vuxna i heltäckande badkläder som var typiska för tiden. Målningen visar på hur Hjertén använder färger i kontrast. Blått ställs mot orange. Grönt mot rött. När färgerna ligger sida vid sida så förstärker de varandra.

Ladda ner bilden här.  Färglägg sedan ditt egna konstverk.

 

Oljemålning av ett par placerade på varsin sida av måningen, båda blickar ut från veranda mot vatten och grönska i milt sommarljus.

Richard Bergh (svensk, 1858-1919), Nordisk sommarkväll, 1899-1900

Många nordiska konstnärer som levde runt slutet av 1800-talet ville i sin konst fånga det som var typiskt för sitt hemland. Det kunde handla om ett speciellt ljus, eller om naturen runt omkring dem. I Nordisk sommarkväll ligger solen lågt och skapar ett varmt släpande ljus över sjön i bakgrunden och de två personerna i förgrunden. De ser ut att vara djupt försjunkna i tankar, om vad kan vi bara gissa.

Ladda ner bilden här. Färglägg sedan ditt egna konstverk.

Hanna Pauli (svensk, 1864 – 1940), Ladugården, 1887

En liten flicka i grå klänning och ljust förkläde, med det blonda håret i en lång fläta, står med ryggen mot betraktaren. Hon blickar bort mot en bonde som är i färd med att samla höet i hässjor, medan den sjunkande solen sprider ett varmt ljus över ladan och fältet. Hanna Pauli  skildrade både konstnärslivet i Paris och, som här, den svenska landsbygden.

Ladda ner bilden här.  Färglägg sedan ditt egna konstverk.

Lucas Cranach d y (tysk, 1515 – 1586), Salome, ca 1540

Här möter vi ett motiv som är hämtat ur Nya testamentets berättelse om Salome. Hon hämnas sin förolämpade mor genom att be om Johannes Döparens huvud på ett fat. Starka kvinnor som tar blodig hämnd var populära motiv på 1500- och 1600-talet. Det var även vanligt att placera in bibliska berättelser i en samtida atmosfär. Salomes klänning i rött och svart siden är typisk för sen renässans. Hon bär tunga smycken och har högt hårfäste. Bakom henne skymtar ett landskap hämtat ur konstnärens fantasi.

Ladda ner bilden här. Färglägg sedan ditt egna konstverk.

Edwaert Collier (holländsk, ca 1640 – ca 1707), Vanitas, 1704

Vanitas är ett vanligt motiv inom stilleben-konsten. Olika föremål med symbolisk innebörd ska påminna oss om att mycket av det vi lägger tid på är totalt meningslöst efter döden. Döskallen berättar att vi alla kommer att dö. Den upp och ner-vända kronan symboliserar makt. Musik i form av noter och instrument representerar nöjen som inte består. I luften svävar såpbubblor som skvallrar om att livet kan tas ifrån oss lika snabbt som en bubbla kan spricka.

Ladda ner bilden här.  Färglägg sedan ditt egna konstverk.