Artboard 1
Skiascope 6 – Göteborgs konstmuseum

Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur

Hur ser svensken ut? Som Emil och hans lillasyster Ida? Eller den leende grabben på Kalles kaviar? Ljus i skinnet, rågblond och blåögd. Föreställningen om att det finns ett ”svenskt” utseende kan tyckas absurd. Ändå har den fått påtagliga konsekvenser på senare tid. Som när polisen i jakt på illegala immigranter kontrollerar människor med ”icke-svenskt” utseende.

Det sjätte numret av Skiascope undersöker hur svensken blev blond och blåögd. Hur det gick till när vissa kroppsliga drag kom att fästas vid nationaliteten svensk? Tv-serien Hammarkullen, vykort från Slottsskogen, målningar av beduinska köpmän, Anders Zorns nakna flickor och Elsa Beskows Putte i blåbärsskogen är några exempel på det som studeras. Fokus riktas mot dem som ser sig som normala, som är ytterst känsliga för hur andra avviker, med en främmande accent, mörk hudfärg eller andra vanor, men som är blinda för sitt eget sätt att tala, se ut och vara.

Huvudtexten är skriven av professor Jeff Werner med en kompletterande text om orientalism i svensk konst under 1800-talet av professor Tomas Björk.

Skiascope 6 ges ut med stöd från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur samt Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läs mer om och beställ publikationen Skiascope 6 här

Här kan du ladda ner Skiascope 6 som pdf
downloadpdf
Skiascope 6 Göteborgs konstmuseums skriftserie