Artboard 1
Barbro Östlihn – Göteborgs konstmuseum

New York Imprint
12 mars–25 september 2022

Barbro Östlihns (1930–1995) konstnärskap är ett av de mest intressanta i den svenska efterkrigstidens konst. Mitt i de kretsar där den amerikanska popkonsten och neo-realismen formades, utarbetade hon på 1960-talet ett alldeles eget formspråk, helt i takt med sin tid men ändå med ett eget personligt uttryck.

Med ett konsekvent och målmedvetet måleri skaffade hon sig en position i New Yorks konstvärld där bekantskapskretsen bestod av konstnärer som Robert Rauschenberg, Frank Stella, Claes Oldenburg och Roy Lichtenstein.

Barbro Östlihn hade länge inte någon självklar plats i den svenska konsthistorien, men framstår idag allt mer som en av de viktigaste svenska konstnärerna under det sena 1900-talet. Hennes karriär var mer internationell än svensk. På 1960-talet pendlade hon mellan Stockholm och New York, där hon visade separatutställningar på flera av de mest betydelsefulla gallerierna för den tidens samtidskonst.

Östlihn målade framförallt stadsrummets plana fasader och abstraherade arkitektur. Hon utgick oftast från sina egna fotografier och målade strama kompositioner, motiven fann hon både i Stockholm och på Manhattan. Med tiden blev hennes måleri allt mer abstrakt. Från mitten av 1970-talet levde hon i Paris och målade där abstrakta verk i en för henne karakteristisk mönsterteknik.

För ett par år sedan kunde Göteborgs konstmuseum förvärva Barbro Östlihns stora målning Royal Pavilion från 1966 till samlingen. Nu är vi glada över att med den här utställningen kunna presentera Barbro Östlihns konstnärskap i stort format. I en fyllig presentation i museets tre etager visas nu ett 40-tal av hennes målningar för första gången i Göteborg.

Co-curator: Annika Öhrner
Co-curator för utställningen är Annika Öhrner. Hon är curator och docent i konstvetenskap, verksam vid Södertörns högskola sedan 2013. Barbro Östlihn och New York: konstens rum och möjligheter, hennes doktorsavhandling, presenterade nya perspektiv på Östlihns konstnärskap som utställningen bygger vidare på (Makadam, 2010). Den internationella antologin Art in transfer in the Era of Pop som Öhrner var redaktör för, förärades priset Terra Foundation for American Art International Publication Grant 2017.

Katalog
I samband med utställningen har en publikation producerats med förord av Patrik Steorn och text
av Annika Öhrner. Finns till försäljning i vår museibutik. Läs mer här

Visningar 
Att gå med på en visning ger så mycket mer! Ta möjligheten till en fördjupad upplevelse där konsten sätts in i ett sammanhang. Visningarna genomförs av museets konstpedagoger och intendenter.
Torsdagar kl 14-14.30, söndagar kl 14-14.30 och kl 15-15.30 samt utvalda onsdagar. Se alla tillfällen här

Skapa i Studion
Barbro Östlihn delade ibland upp sina motiv i flera små rutor. Testa att skapa med rutor i olika material, sätt upp dem på väggen och gör din egen bild!

Introduktion till utställningen

I filmen nedan ger Per Dahlström, Curator och fil.dr/Intendent samt Annika Öhrner, Co-curator och docent i konstvetenskap en introduktion till utställningen. För en syntolkad version klicka här.

Toppbild: Barbro Östlihn, Royal Pavilion, 1966, Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng