I samband med utställningen Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv bjuder Göteborgs konstmuseum och Barnboksbildens Vänner in till ett seminarium om Ilon Wikland och hennes avtryck i kulturen som svensk illustratör. Seminariet öppnas med en presentation av Ilon Wiklands liv och arbetet med utställningen, varav stort arbete har lagts ner på konservering och behandling av originalverken.
Dagens program:
14.30–15 Freja Holmberg utställningens curator hälsar välkommen och presenterar utställningen Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv
15–15.30 Mariateresa Pullano papperskonservator, presenterar en översikt av Ilon Wiklands material och tekniker från konstverk i museets samling. Hon kommer prata om deras tillstånd, de utmaningar som fanns beroende på nedbrytningprocessen och den konserveringsbehandling som gjordes för att visa verk i utställningen. (presentationen kommer hållas på engelska)
15.30–16.15 paus med chans att se utställningen
16.15–16.50 Att öppna sig för Ilon Wikland
Linda Holmer, tecknare, skribent och lärare på kursen Att bilderboksberätta visar hur studenter gått i dialog med bilder från utställningen, samt vad det innebär att smyga på sig själv och lyssna till bild med kroppen. Att bilderboksberätta ges på HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet. Kursen är en fortbildningskurs för verksamma konstnärer, illustratörer, fotografer och formgivare som vill utveckla förmågan att uttrycka sig i text och bild i bilderboksmediet. Kursen ges på helfart under en termin (delvis distans) och lockar studenter från de nordiska länderna.
16.50–17.25 Ilon Wikland, illustratör och bilderboksberättare. Exemplet “Titta Madicken, det snöar!”
Ulla Rhedin skriver, forskar och undervisar om bilderböcker och bilderbokskritik och är sedan något decennium knuten till HDK-Valands fortbildningskurs Att bilderboksberätta. Just denna bilderbok spelar en viktig roll i hennes avhandling Bilderboken - på väg mot en teori (1992, 2001).
17.30 Dagens program avslutas.
Dagen anordnas i samarbete med Barnbokbildens Vänner.
Plats: Auditoriet
Entré: Programmet ingår i entrébiljetten. Dagsbiljett 70 kr. Museikort 120/140 kr. Fri entré för studenter (uppvisande studentlegitimation) och ungdom under 20 år. Begränsat antal platser, platsbiljett hämtas ut samma dag som seminariet i museets reception.
Bild: Illustration ur Madicken, Göteborgs konstmuseum © Design Ilon Wikland AB Madicken: TM och © The Astrid Lindgren Company.