Sten A Olssons Kulturstipendium 2017 – Göteborgs konstmuseum

Mytiskt landskap, vibrerande ytor i vitt och ett altare av sprucket porslin. Den 2 december öppnar Göteborgs konstmuseum en utställning med konstnärerna Tilda Lovell, Per Kesselmar och Karin Karinson som är mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium 2017.

Det är återigen dags för mottagarna av Sten A Olssons Kulturstipendium att ställa ut i Stenahallen på Göteborgs konstmuseum.  Som vanligt presenteras flera verk från respektive konstnär varav vissa är helt nyproducerade och har aldrig tidigare visats.

Under de senaste tjugo åren har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal utbildningsstipendier till talangfulla personer som arbetar med konst, musik, teater, dans, litteratur, design och scenografi. I år dubblerar stiftelsen stipendiesumman och ger varje stipendiat 300 000 kr vardera i syfte att ytterligare stimulera till vidareutveckling.

Tilda Lovell (f 1972) arbetar framförallt platsspecifikt med skulptur och installation. I utställningen visar hon en ny rumslig installation med skulptur, animation, ljus och ljud. Lovell arbetar ofta med naturmaterial som snäckor, djurskelett och ben. De senaste åren har undervattens- och havstematiken präglat hennes konst, något hon fortsatt att utveckla för utställningen.

»För sina sensuella och fantasieggande iscensättningar av ett undermedvetet landskap tilldelas Tilda Lovell stipendium för 2017 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Per Kesselmar (f 1960) är målare som verkar i minimalismens efterföljd. Centralt i hans konstnärskap är ljuset som utforskas genom flera tunna färglager av olika nyanser av vitt. Det handlar om att beskriva och betrakta olika sorters ljus, och att genom höjd närvaro skärpa perceptionen. I utställningen visas flera nya verk tillsammans med en installation med en sorts illusionistiskt trick.

»För ett konstnärskap som öppnar nya rum och som med kompromisslös lätthet förenar vardag och mystik tilldelas Per Kesselmar stipendium för 2017 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Karin Karinson (f 1970) har konsthantverk som utgångspunkt där lera, glas och glasyr utgör centrala komponenter. Inom ramen för hennes återkommande tema Objects of Desire, utforskar hon människans villkor för identitetsskapandet genom massproducerade föremål. För utställningen produceras en installation som visar ett monumentalt altare.

»För sin ostoppbara skaparvilja och för sin förnyelse av den keramiska skulpturen tilldelas Karin Karinson stipendium för 2017 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog där samtliga stipendiater presenteras utifrån personliga möten med författaren som ger en unik inblick i respektive konstnärskap. Katalogen finns att köpa i vår butik från och med vernissagedagen. Utställningen pågår till och med den 28 januari 2018.

Illustration: Ola Ingvarsson