Artboard 1
Chiharu Shiota – Göteborgs konstmuseum

The Distance

21 april – 30 september 2018

Under våren 2018 öppnar Göteborgs konstmuseum en separatutställning med den internationellt uppmärksammade konstnären Chiharu Shiota (f 1972). Shiota arbetar i gränslandet mellan performance, skulptur och teckning och är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn där hon korsar och knyter trådar från golv till tak.

Shiota är född i Osaka, Japan, men har bott och arbetat i Berlin sedan 1996. Hon fick sitt stora genombrott på den internationella konstscenen i samband med Venedigbiennalen 2015. Med utställningen The Distance visas konstnärskapet nu för första gången i en omfattande presentation i Sverige.

Chiharu Shiota laddar ofta sina verk med den egna upplevelsen av migration, hur tid och avstånd, minne och frånvaro formar vår identitet i en allt mer globaliserad och föränderlig värld. Efter en period av utelämnande och gränsundersökande performance tidigt i sitt konstnärskap började Shiota arbeta med tråd i ett slags tredimensionellt tecknande. Hennes trådinstallationer har med tiden vuxit ut i storskaliga, rumsliga installationer som ofta innefattar kläder, möbler och brev – vardagliga föremål som blir symboler och bärare av drömmar och berättelser.

I utställningen visas fotografi, teckning och skulptur tillsammans med två storskaliga installationer som Chiharu Shiota skapar specifikt för utställningsrummen på Göteborgs konstmuseum. Varje installation innebär ett tidskrävande hantverk där Shiota sakta väver fram en böljande stig som besökaren får följa. Besökaren aktiverar verket genom sin närvaro och blir på så vis medskapare genom sin rörelse i installationen. Verken är på samma gång både storslagna och bräckliga, ibland omöjliga att tränga igenom.

Utställningen på Göteborgs konstmuseum sammanfaller med en presentation av Chiharu Shiota på skulpturparken Wanås Konst, Skåne. Gemensamt erbjuder de båda platserna en unik möjlighet att få inblick i ett relevant konstnärskap

Entré
100 kr för ett engångsbesök. Fri entré för dig under 25 år. Årskort och Seniorkort gäller ej.

Aktiviteter

Öppna visningar
Torsdagar och söndagar under majmånad är du välkommen till öppna visningar. Visningarna ingår i entréavgiften och kräver ingen föranmälan. Samling i utställningen.

Öppna visningar gör uppehåll under sommaren men fortsätter i höst.

Knyt med garn i Studion
Inspireras av utställningen och lev ut din kreativitet i Studion där du själv kan prova på att knyta garn som Chiharu Shiota! Tillsammans skapar vi ett konstverk som växer fram och förändras över tid.

Material finns på plats med drop-in under museets ordinarie öppettider. Aktiviteten är obemannad. Studion finns på våning 2 och nås från hiss eller nedre etage.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng