Artboard 1
Frida Kahlo & Diego Rivera – Göteborgs konstmuseum

Frida Kahlo & Diego Rivera
Verk ur Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art
23 oktober 2011 – 22 januari 2012

I oktober 2011 öppnade Göteborgs konstmuseum en utställning där de mexikanska konstnärerna Frida Kahlo och Diego Rivera för första gången ställdes ut tillsammans i Sverige.

I den uppmärksammande utställningen visades ett trettiotal centrala verk från de båda konstnärernas produktion ur Natasha and Jacques Gelman Collection of Modern Mexican art. Här ingick flera av Frida Kahlos mest kända självporträtt samt betydande och sällan visade oljemålningar av Diego Rivera. I utställningen visades även teckningar, litografier, collage och fotografier samt en film av den japanske konstnären Yasumasa Morimura.

Frida Kahlo (1907-1954) var länge relativt okänd men är idag en av de internationellt mest uppmärksammade konstnärerna. Hennes motivkrets är varierad och mest känd för de djupt personliga självporträtten. Men hennes konstnärskap handlar lika mycket om politik och nationell identitet, mångkultur och feminism på ett generellt plan. Något som gör henne mycket aktuell i en samtida kontext.

Diego Rivera (1886-1957) var under hela sin karriär uppskattad och framgångsrik men får idag ofta stå i skuggan av sin internationellt mer uppmärksammade hustru. Hans konstnärskap omfattar en väldig produktion i många olika material och tekniker. Främst har han uppmärksammats som muralmålare med stora uppdrag i Mexiko och USA, bland annat Rockefeller Center och Detroit Institute of Arts. Men även hans övriga produktion gjorde honom tidigt till en av modernismens förgrundsfigurer i både Europa och Amerika.

Frida Kahlos och Diego Riveras konstnärskap, äktenskap och dramatiska liv tillsammans dokumenterades av välkända fotografer som Nickolas Murray, Lucienne Bloch och Martin Munkacsi. Konstnärerna har de senaste årtiondena inspirerat en flod av böcker och filmer som skapat ett enormt intresse för framförallt Frida Kahlos konst.

Gelman Collection grundades av filmproducenten Jacques Gelman tillsammans med hustrun Natasha. Den består av mer än 300 verk och ägs och förvaltas av Vergel Foundation, med säte både i Mexico City och New York. Förutom verk av europeiska konstnärer som Léger, Miró, Matisse och Picasso är Gelman Collection världens mest betydande privata samling av mexikansk 1900-talskonst.

Utställningen genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen. Huvudsponsor var Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Till utställningen producerades en katalog. Läs mer om katalogen här

Bildtext: Frida Kahlo, Självporträtt som Tehuana eller Diego i mina tankar (beskuren), 1943 © 2016, Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, México D.F, (Bildupphovsrätt)