Artboard 1
Skulpturhallen – Göteborgs konstmuseum

Möt en snurrande strippa i monumentalformat, hålrummet efter en berömd skulptur och en totempåle från Manhattan

Den långsmala, tvärställda Skulpturhallen med hög takhöjd är det första rum besökaren träder in i efter att ha gått uppför trappan från entrén. Här finns en mångfald skulpturala uttryck med tonvikt på det moderna och nutida. Som representanter för en klassicerande modernism står Gerhard Hennings Ingeborg och Astrid Noacks Stående kvinna, liksom Marino Marinis Ryttare. Här finns också abstrakta verk av några av den sena modernismens mest framträdande internationella konstnärer, som en mobil av Alexander Calder och träskulpturen Totem I av New York-baserade feministikonen Louise Nevelson.

Äldre modernistiska skulpturer sätts i dialog med nutida verk av bland andra Monika Larsen Dennis och Cajsa von Zeipel. Genom format och uttryck tar deras verk rummet i besittning samtidigt som de kommenterar äldre skulpturkonst. Larsen Dennis marmorskulptur gestaltar hålrummet efter figurerna i Rodins Kyssen och von Zeipels snurrande strippa med platåskor kan beskrivas som en omtolkning av den klassiska skulpturtraditionen med dess ideala kroppar i vit marmor.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng