Artboard 1
Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg – Göteborgs konstmuseum

Konstnären, mecenaten, och kulturprofilen Charlotte Mannheimer (1866-1934) hade stor betydelse för den moderna konstens etablering i Göteborg under 1910- och 20-talen. Hon drev galleriet Ny Konst som blev en viktig plattform för att sprida den unga färgstarka konsten i Göteborgs kulturliv. Hon stöttade många unga konstnärer och familjens hem var en viktig mötesplats för flera kulturpersonligheter i Norden. Trots att hon hade en viktig roll i det offentliga konstlivet har Charlotte Mannheimer förblivit anonym i konsthistorien

Utställningen presenterar ett urval av Charlotte Mannheimers egna verk tillsammans med verk av de nordiska modernister som hon stöttade, såsom Isaac Grünewald, Gösta Sandels, Sigrid Hjertén, Vera Nilsson, Jean Heiberg och Henrik Sørensen. Bland motiven finns färgstarka porträtt, dekorativa interiörer och stiliserade landskap, varav merparten av verken kommer från Göteborgs konstmuseums samling. Här visas den modernistiska konsten ur ett västsvenskt och norskt perspektiv vilket delvis ger en annan vinkling av berättelsen om modernismens utveckling i Sverige.

Utställningskatalog i samband med utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg som visas den 6 april–27 oktober 2024.

Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg
Redaktör: Eva Nygårds
Författare: Eva Nygårds, Johan Ranch och Patrik Steorn
Grafisk form: Karl Stefan Andersson
Antal sidor: 95 sidor
Utförande: Mjukband, illustrerad
Utgivningsår: 2024
ISBN: 978-91-984602-0-9
Pris: 185 kr

Köp ditt exemplar på plats i museibutiken eller se beställningsinformation.