Välkommen till ditt digitala museum!
Här hittar du museets digitala verksamhet. På den här sidan har vi samlat våra digitala resurser – från museets omfattande samling där du kan botanisera bland verk och webbutställningar till digitala visningar och nyheter i sociala medier. Välkommen att uppleva museet utan att behöva lämna soffan!
Högupplösta bilder av verk från samlingen
Vad sägs om högupplösta bilder på verk av konstnärer som Anders Zorn, Ester Almqvist, Edward Munch, Hanna Pauli och John Bauer? Nu är 500 bilder av verk från museets samling fritt tillgängliga för alla på Wikimedia Commons. Bland annat har fler än hälften av verken från den Fürstenbergska samlingen gjorts tillgängliga. Vår förhoppning är att det skapar bra förutsättningar för skolelever, forskare och en intresserad allmänhet att använda kulturarvet som museet förvaltar – både nationellt och internationellt.
Här hittar du bilderna på Wikimedia Commons.
Bild: Antonio Ermolao Paoletti (Italien, 1834-1912), Pojkar som spelar kort, 1800-talets andra hälft, Olja på duk.
Pedagogik, filmer och digitala visningar
Här hittar du filmade, digitala visningar och presentationer av verk och utställningar samt pedagogiska nedslag och hjälpmedel. Klicka här för att komma till våra digitala visningar och pedagogiska resurser.
Teckenspråkstolkad visning av tre utvalda konstverk
I filmen teckenspråkstolkar tolken Pernilla Califf en text av intendent Per Dahlström. Vi ser La Belle Époque av Fredrik Raddum (2018), Sprattelgubben av Amalia Lindegren (1879) och Norskt landskap av Karl XV (1871). Klicka här för att se filmen
Bild: Fredrik Raddum, La Belle Époque, 2018. © Fredrik Raddum 2021
Vill du testa att titta långsamt på konst?
Vi lever i en tid där information förmedlas snabbt, inte minst genom bilder. Därför kan det vara svårt att stanna kvar i det som inte omedelbart fångar vår uppmärksamhet. Den genomsnittliga tiden för att titta på ett konstverk på ett museum eller i ett galleri är åtta sekunder. Här testar vi vad som händer om vi stannar kvar lite längre.
I den här filmen tittar vi långsamt på Vera Nilssons målning Landskap från Öland. Det finns även annat material som du kan använda dig av för att titta långsamt på andra konstverk.
Bild: Vera Nilsson, Landskap från Öland, 1926, (beskuren) Göteborgs konstmuseum. © Vera Nilsson/BUS 2021
Blev du nyfiken på vår akvarellkurs?
Så många blev intresserade att paketen tog slut trots att vi dubblerade antalet.
Men nu kan du ta del av kursens texter och bilder här!
Det du sedan behöver för att skapa på egen hand är akvarellfärger, akvarellpapper och (åtminstone en) pensel. Om du är nybörjare eller mest vill pröva på så rekommenderar vi att köpa så kallade halvkoppar med färg istället för ett helt set med akvarellfärger. Köp gärna svart samt grundfärgerna röd, blå och gul så kan du blanda till flera andra färger.
Material går att hitta och köpa online om du inte vill ta dig till en butik. Precis som för de som fick ett paket så får du gärna om du vill, visa oss dina alster. Lägg upp din bild på sociala medier och tagga den med #karantankonstGBG. Ett urval av bilderna kan komma att visas i vårt flöde.
Här kan du ladda ner kursen: Akvarellkurs.pdf
Bild: Anna Gardell-Ericson, Lysekil. Kl. 10 Aftonen, Göteborgs konstmuseum.
Sätt färg på konsten!
Vi kan alla bli konstnärer. Men ibland behövs lite hjälp på vägen.
Här hittar du illustrationer med frilagda linjer att färglägga utifrån verk från museets samling.
Bild: Sigrid Hjertén, Figurer på badstrand, 1917, Göteborgs konstmuseum.
Kom närmare Ivar Arosenius
Den egensinnige och nyskapande konstnären Ivar Arosenius (1878–1909) har fått en helt egen webbplats. Konstverk, texter och andra dokument har samlats i en sökbar katalog som ger helt nya möjligheter att upptäcka Arosenius liv och verk.
Göteborgs konstmuseum har medverkat i projektet Hur frammanas konstnären ur arkiven? Exemplet Arosenius, som syftar till att digitalisera och tillgängliggöra material av och om Arosenius från olika museer och arkiv på en gemensam plattform på nätet. Läs mer om projektet här.
Bild: Ivar Arosenius, Självporträtt med höns och grisar, (beskuren), Göteborgs konstmuseum.
Art nouveau. Från Larssons till Zappa
Art nouveau. Från Larssons till Zappa visades hösten 2020. Som en digital fördjupning har tre skribenter inspirerats av verk i utställningen. Klicka här för att komma till utställningen.
Tryckt – grafik som samlarobjekt, massmedium och skrytverk
Här kan du en filmad introduktion, artiklar och bilder från utställningen Tryckt som visades under våren och sommaren 2020. Klicka här för att komma till Tryckt.
Upptäck vår samling digitalt
Välkommen att botanisera runt i vår digitala samling där du kan söka på verk, konstnär och kika på webbutställningar med olika teman.
Upptäck våra webbutställningar
Vi har skapat flera olika webbutställningar med olika teman och konstnärer - från Edvard Munch och Rembrandt van Rijn till nyförvärv och dolda skatter.
Titta långsamt - en audiovisuell guide
Titta långsamt är en audiovisuell ljudguide på Soundcloud som ger sammanhang och inblickar till verken i utställningen Från guldålder till Hammershøi,
Pedagogiskt material
Vill du fördjupa dig i konsten på Göteborgs konstmuseum? Här hittar du material som lämpar sig både till dig som besöker oss med en skolklass, och för dig som kommer på egen hand.
Perspektiv på Picasso
Göteborgs konstmuseums verk Akrobatfamilj tillhör ett av Picassos ikonverk från den rosa perioden. Välkommen att ta del av filmade fördjupningar om ett spännande konserverings- och forskningsprojekt.
Ett arkiv där nya berättelser uppstår
Vad händer när vår gemensamma uppfattning av verkligheten ifrågasätts? Konstnären Michael Johanssons installationer undersöker och arrangerar vanliga objekt och låter nya berättelser uppstå.
Möt oss på Facebook
Välkommen till vår Facebook-sida som dagligen uppdateras med aktuella aktiviteter och gör nedslag i museets utställningar och samlingar.
Möt oss på Instagram
Välkommen till museets Instagram-konto där vi berättar om verk från aktuella utställningar, programaktiviteter och gör nedslag i museet samlingar.
Möt oss på Twitter
Tillsammans med våra kollegor på Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet har vi ett konto på Twitter för att nätverka och berätta om det mesta av det bästa från våra verksamheter.
Möt oss på YouTube
På vår YouTube-kanal hittar du vårt rörliga material, bland annat filmerna från utställningen Närstudie av Akrobatfamilj - Perspektiv på Picasso samt teckentolkade filmer.