Göteborgs konstmuseum har en samling av internationell klass som omfattar konst från 1400-tal till nutid, företrädesvis från Europa och USA men med en tyngdpunkt i nordisk konst. Samlingen av nordisk konst kring sekelskiftet 1900 är unik i sitt slag. En central del av denna utgörs av Fürstenbergska galleriet, som är en av museets internationellt mest uppskattade delar. Museet har även en av de främsta samlingarna med nordiska kolorister, däribland Göteborgskoloristerna. Här finns också en stor samling nordisk samtidskonst samt goda exempel på holländskt och flamländskt 1600-tal, svenskt 1700-tal, romantik och akademiskt måleri från 1800-talet, fransk impressionism och internationell modernism liksom ett stort antal barnboksbilder.
Toppbild: Nordiskt sekelskifte Foto: Kalle Sanner
Samlingen på museet
Fürstenbergska galleriet
Samlingen i Fürstenbergska galleriet ger en unik inblick i 1880- och 1890-talets dramatiska nordiska konstliv och innehåller några av de främsta verken från perioden.
Nordiskt sekelskifte
Den nordiska sekelskifteskonsten är rikligt representerat i Göteborgs konstmuseum. Här kan du se verk av Anders Zorn, Hanna Pauli, Edvard Munch med flera.
Svensk modernism
Modernismen bröt in i svenskt konstliv 1909 och flera av de svenska Matisseeleverna, som Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén, finns representerade i samlingen.
Göteborgskoloristerna
Kolorism är en beteckning på en konstnärlig inriktning som lägger större vikt vid färgen än vid formen. I den svenska konsten hör Göteborgskoloristerna till de mest kända företrädarna för ett koloristiskt måleri. Till de tongivande Göteborgskoloristerna hör Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler.
Aroseniusrummet
Här finns verk av Ivar Arosenius, Gerhard Henning och Ole Kruse som alla ingick i en bohemkrets i Göteborg kring sekelskiftet 1900. Arosenius konstnärskap har med tiden kommit att framstå som unikt och särpräglat med sina burleska och stämningsfulla bilder.
Franska samlingen
Den franska impressionismen, postimpressionismen och tidiga modernismen är väl representerade i samlingen. Här finns verk av Monet, Gauguin, van Gogh, Chagall med flera.
Picassorummet
Pablo Picasso har mer än någon annan konstnär förkroppsligat modernismens genombrott. Den här delen av samlingen innehåller ett flertal verk som visar Picassos stilutveckling från sekelskiftet fram till 1940-talet.
Gamla mästare 1450–1750
Den äldre samlingen har sin tyngdpunkt i tysk och italiensk senmedeltid och renässans, samt holländsk och flamländsk barock. Här finns Barockmåleriets kanske främste företrädare, Peter Paul Rubens och även Rembrandts verk "Riddaren med falken".
1700-tal
I samlingen med 1700-tals konst finns Alexander Roslin representerad med bland annat ett praktfullt porträtt av ett franskt aristokratiskt par. Här finns även porträtt utförda av Carl Fredrik von Breda, Gustaf Lundberg och Per Krafft d ä, och en större samling skulpturer av Johan Tobias Sergel.
Nordiskt 1800-tal
Samlingen med nordisk konst från 1800-talet är bred och ger en representativ bild av epokens olika konstriktningar med allt ifrån danskt guldåldersmåleri till romantiskt landskapsmåleri och historiemåleri.
Skulpturhallen
I Skulpturhallen möter samtida verk av Cajsa von Zeipel och Klara Kristalova moderna klassiker som Marino Marini och Louise Nevelson. Urvalet bjuder på en stor bredd i det skulpturala uttryckssättet och presenterar en mångfald av konstnärliga praktiker och material.
Självporträttgången
I Göteborgs konstmuseums samling med självporträtt kan man se hur konstnärer under olika tider
uppfattat sig själva och sin konstnärsroll.
Mer om samlingen
Samlingen på Göteborgs konstmuseum presenteras på flera sätt – genom hängningar i museet, våra tillfälliga utställningar, pedagogisk verksamhet och forskning. Samlingens 70 000 verk består av 4 300 målningar, skulpturer, installationer och videoverk, ca 61 000 akvareller, teckningar och grafiska blad, ca 900 fotografier samt 2 600 barnboksillustrationer. Läs mer om hur vi jobbar med att levandegöra samlingen och hur det kommer sig att den ser ut som den gör.
Sök i samlingen
Välkommen att utforska samlingen vidare i vår digitala plattform Sök i samlingen. Här kan du söka på konstverk och konstnärer, ta reda på vad som hänger i våra salar just nu samt se webbutställningar som är exklusiva för denna sida. Närmare 6 000 av samlingens 70 000 verk finns presenterade här med bild och text.
Vi arbetar fortlöpande med att tillgängliggöra fler konstverk till katalogen. Har du några funderingar eller synpunkter på det som presenteras är du välkommen att höra av dig. Vi har dock ingen möjlighet att besvara allmänna frågor om konst eller specifika frågor om konstverk och konstnärer som inte ingår i eller har direkt anknytning till museets samlingar.
Frågor och synpunkter mejlas till samlingen.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Bevarande av samlingen
Alla material förfaller med tiden, men med ett kontinuerligt konserveringsarbete kan dessa nedbrytningsprocesser bromsas och därmed kan konsten fortsatt visas för publik i många hundra år framöver. Läs mer om bevarandet av samlingen
Det stora magasinsprojektet
Just nu pågår det största magasinsprojektet i Sverige på Göteborgs museer. Staden har beslutat att uppföra ett gemensamt magasin för museernas samlingar, i syfte att säkra vårt kulturarv för framtiden. Här kan du ta del av vanliga frågor och svar om projektet.