Lusten att skapa och leva
11 februari – 21 maj 2017
På Göteborgs konstmuseum visas just nu en separatutställning med verk av Tove Jansson – en av Nordens mest folkkära konstnärer. Tove Jansson (1914-2001) var djärv i sitt liv och i sin konst, en nyfiken och fördomsfri sökare som ifrågasatte auktoriteterna och ständigt fann nya uttrycksformer.
Utställningen vidgar perspektivet till Tove Janssons färgstarka liv och arbete och presenterar hennes många karriärer som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och skapare av de världsberömda Muminfigurerna. Som bildkonstnär var hon en kolorist som beundrade Matisse och en monumentalmålare som behärskade de stora ytorna. Som tecknare hörde hon med säker och kraftfull linje till sin tids mest geniala.
I relief till den nuvarande situationen i Europa och världen framstår Tove Janssons konst och berättelser som mer aktuella än någonsin. Acceptans av mångfald och tolerans är teman som löper genom hela hennes produktion. Även om familjen är i centrum – både konstnärens egen och den fiktiva Muminsläkten – står dörren alltid öppen för dem som söker skydd eller riktning i livet. Tove Janssons konst speglar både mångfalden av mänskligheten och hennes djupa förståelse för densamma.
Utställningen är producerad av Ateneum, Finlands Nationalgalleri, med utställningsdesign och omfattande pedagogiskt program skapat av Göteborgs konstmuseum.
Bild: Ateljen©Per Olov Jansson
Fördjupa dig i Tove Janssons konstnärskap
Under utställningsperioden erbjuds ett generöst program med fördjupande samtal, visningar och föreläsningar, samt ett stort utbud av skapande aktiviteter för barn och unga. Du hittar mer information om dem längst ner på den här sidan vid Mer att upptäcka samt under AKTIVITETER. Ta chansen att fördjupa dig i detta mångfacetterade konstnärskap och skapa själv med inspiration från Tove Janssons bildvärld.
Introduktion av utställningen
I utställningen finns en värd på plats som ger en kort presentation av vem Tove Jansson var i sina olika roller som konstnär, illustratör och författare. Du får tips på vad som finns att titta närmare på och en möjlighet att ställa frågor. Värdarna är tvåspråkiga och kan tolka till arabiska, somaliska respektive finska. Längst ner på den här sidan kan du ladda ner en pdf med information om vilka dagar som språkstöd för vilka språk kommer att finnas på plats.
Öppna visningar
Tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar ges öppna visningar av utställningen. Visningarna ingår i entréavgifter och du gör ingen föranmälan. Läs mer om Öppna visningar
Föreläsningar
Till utställningen erbjuds ett rikt program med fördjupande föreläsningar och samtal med utgångspunkt i Tove Janssons konstnärskap. Läs mer under Föreläsningar
Aktiviteter för barn och unga
Sagostunder
Varje fredag, lördag och söndag mellan kl 11.30 och ca 11.50 hålls sagostunder med högläsning ur Tove Janssons berättelser. Ta en paus i utställningstittandet och mys i sagoskogen där vi läser ”Den farliga resan” eller någon annan av Tove Janssons klassiker. Rekommenderas från 4 år. Vi ses i Sagoskogen på nedre etage av utställningen!
Vi kan endast ta emot förskolegrupper och motsvarande i grupper om max 5 barn. Ingen föranmälan krävs, det är fri entré för barn och vuxna betalar utställningsentré. Sagostunder kan också att hållas på andra språk än svenska (gäller endast vardagar). Våra unga språkvärdar talar arabiska, somaliska eller finska. Hör av dig i förväg om du är intresserad av en sagostund på något av de språken för en grupp. Mejla till philippa.nanfeldt@kultur.goteborg.se
Skapa själv i Studion
Tisdag – fredag varje vecka mellan kl 11.30-16 är barn och unga välkomna att skapa på egen hand i vår Studio på plan 2. Här finns en väggmålning av en äng som just dina figurer får sitta på. Material att arbeta med finns på plats. Denna aktivitet är inte avsedd för större grupper eller hela klasser utan främst för enskilda besökare. Vid enstaka tillfällen samt under loven kan Studion vara upptagen av annan verksamhet. Det är gratis för barn, vuxna betalar entréavgift.
Matte med Mumin, vänjakt och korsord
För dig som vill utforska utställningen lite närmare finns knep och knåp att göra på egen hand. Matte med Mumin är en vandring som börjar i entrén och avslutas i utställningen. Här hjälper du Mumintrollet att få koll på hur många pärlor Snorkfröken har tappat och hur många fladdermöss som flyger i skogen. Lämplig för dig som är 4-7 år. Vänjakten består av ett virrvarr med bokstäver där Mumintrollets vänner gömmer sig – kan du hitta dem? I korsordet får du svar på hur mycket du vet om Muminvärlden, alla som bor där och deras skapare Tove Jansson! Materialet finns i utställningen och du kan även ladda ner dem som pdf:er längst ner på den här sidan.
Lördagar och söndagar i Studion
Varje lördag och söndag är du som är 5-12 år välkommen att skapa själv i vår Studio. Läs mer om Lördagar och söndagar i Studion
Mitt konstmuseum
Du som är 13-24 år och intresserad av att höra och diskutera mer om Tove Jansson, är välkommen till Mitt Konstmuseum varannan onsdag mellan kl 17-19. Läs mer om vårens träffar med Mitt konstmuseum
Skolmaterial
För dig som besöker utställningen med skolklasser finns ett skolmaterial (se pdf nedan) att printa ut och använda som förberedelse inför ert besök. En del övningar är utformade för att göras på plats i utställningen och andra passar bättre att göra i klassrummet som en uppföljning av besöket. Målgruppen är främst åk 5-9 men texter och övningar går att anpassa både till yngre och äldre elever, samt elever med svenska som andraspråk.