Artboard 1
Ofta ställda frågor och svar – Göteborgs konstmuseum

Här kan du läsa ofta ställda frågor och svar om konstmuseets om- och tillbyggnad.

Varför behöver museet byggas om?

Museibyggnaden är 100 år gammal och lokalerna behöver moderniseras. Detta för att ge bättre förutsättningar för museet att visa utställningar med högt ställda krav på klimat och säkerhet, förvalta och bevara konstsamlingen på bästa sätt och vara mer tillgänglig för dig som besöker oss. Nya lokaler kommer också förbättra arbetsmiljön för oss som arbetar på konstmuseet.

När stänger museet för om- och tillbyggnad och när öppnar det igen?

Enligt nuvarande tidplan stänger museet 2027 och återöppnar 2031. Byggtiden beräknas till 30 månader och därtill behöver museet tid för att flytta ut och in. Tidsplanen är preliminär och kan komma att förändras.

Vad händer när museet är stängt?

Konstmuseet planerar just nu vilken typ av publik verksamhet som vi kan erbjuda när museet är stängt. När den planeringen är klar och förankrad i budgetarbetet i staden så kommer vi att kommunicera vad vi kommer att erbjuda dig som publik.

Vad är det som ska byggas om?

Vi kommer att bygga om inuti museibyggnaden för att modernisera och skapa nya ytor för utställningar, aktiviteter och mötesplatser för dig som besökare. Det kommer även att byggas till en byggnad på konstmuseets baksida. Tillbyggnaden blir nästan lika stor som nuvarande museibyggnad och kommer att kopplas ihop med nuvarande museibyggnad på baksidan. Den kommer ha två plan för besökare att visa konst på. Läs mer på sidan konstmuseets om- och tillbyggnad (LÄNK).

Hur mycket kommer om- och tillbyggnationen att kosta?

Kostnaderna för om- och tillbyggnationen är beräknade till 800 miljoner kronor i 2027 års kostnadsläge med kostnadsfördelningen 50 % tillbyggnation och 50 % ombyggnation.

Hur går arkitekttävlingen för gestaltningen av tillbyggnaden till?

Det är fastighetsägaren Higab som ansvarar för genomförandet av arkitekttävlingen i samarbete med kulturförvaltningen och Sveriges Arkitekter samt stadsbyggnadsförvaltningen. Tävlingen löper under år 2022–2023 och genomförs i två steg efter en prekvalificering då arkitektteam fått anmäla intresse. Efter att de team som kvalificerat sig lämnat sina första idéskisser utvärderas de och två till tre team går vidare och får utarbeta utkasten till förslag i steg två. Syftet med tävlingen är att få fram det ur alla perspektiv bästa förslaget för hur Göteborgs konstmuseum ska byggas om och till för att fortsätta vara en fantastisk byggnad som erbjuder besökarna unika konstupplevelser. Göteborgarna kommer också få möjlighet att lämna inspel.

En arkitekttävling sker alltid under anonymitet och tävlande arkitekter kommer att tillkännages först när tävlingen är avslutad. Vinnande bidrag tillkännages i slutet av 2023, då tävlingen avslutas. Just nu är vi i tävlingsprocessen där de tävlande arkitektteamen har skickat in sina tävlingsförslag och juryarbetet pågår. Läs mer om arkitekttävlingen om framtidens konstmuseum (LÄNK).

Vad händer med Hasselblad Center?

Den yta där Hasselblad visar utställningar för närvarande kommer att ingå i projektet med om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. För närmare frågor om hur Hasselblads verksamhet påverkas hänvisar vi till Hasselbladsstiftelsen.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng