Artboard 1
Göteborgs hamn – Göteborgs konstmuseum
F

Göteborgs Hamn av Olle Pettersson

Olle Petterson, Sverige 1905–1990, Göteborgs hamn, odaterad, olja på duk, 134,5 x 134,5 cm, Göteborgs konstmuseum, gåva av Ingeborg Petterson 1992, GKM 2283, foto: Hossein Sehatlou.

Scrolla ner för mer
arrow-left

Hamnscen

Göteborgs hamn är en stor målning dominerad av stora, abstraherade former som likväl bildar ett identifierbart motiv. Väldiga, roströda fartygsskrov tornar upp sig som massiva klippavsatser i det trånga bildrummet.

Gestalter på däck

Högt uppe till höger avtecknar sig två gestalter på däck. Det är en målning där färg och ljus är ett, där avstånden öppnar sig på ett svindlande sätt samtidigt som allt är förankrat i bildplanet.

Konstnären Olle Petterson föddes den 1 maj 1905 i Göteborg och dog i samma stad den 18 december 1990. Han inledde sina konststudier på Slöjdföreningens skola för Hjalmar Eldh. Efter det fortsatte han sina studier på Valand 1930-1931 för Sigfrid Ullman.

Ljusglimtar

En glipa öppnar sig mellan fartygsskroven som en ljusglimt ut mot det blå havet. Solkatterna frigör sig från bakgrunden och antar skepnaden av vita ark som rytmiskt singlar ner i det djupa bildrummet.

Olle Petterson påverkades bland annat av de franska konstnärerna Paul Cézanne och Pierre Bonnard. Verk av båda dessa mästare kunde studeras i Göteborgs konstmuseum, men Petterson gjorde också studieresor till Frankrike, Italien och Spanien.

Reflektioner och seendets frihet

Till vänster kan vi ana fören av ett tredje fartyg. Vattnet reflekterar ljuset mot fartygens metallväggar och skapar följsamma kontraster mellan varma och kalla nyanser. Kompositionen är en bild av seendets frihet.

Olle Petterson ägnade sig främst åt stilleben, fönsterutsikter och stadslandskap. Han räknas till den andra generationen kolorister i Göteborg, som förvaltade göteborgskolorismen i en mer återhållen och intim anda. Studiet av ljusets reflexer är ett framträdande drag i Pettersons måleri.