Artboard 1
Du är – Göteborgs konstmuseum

14 september–17 november 2019

Hur kan vi i en tid av politisk utmattning förhandla om makt utanför etablerade strukturer? Vem är en del av samhälle och på vilka villkor? Utställningen Du är berättar om konst som mellanmänskligt tilltal och tillvaron som ett prisma av berättelser.

Många av verken i utställningen kretsar kring att bli sedd och tilltalad, att bli till genom möten med andra. ”Du är …” blir en laddad fras och ett fragment av mening, kanske början på en kärleksdikt eller inledningen till en förolämpning.

I utställningen medverkar åtta konstnärer i olika generationer, från många delar av världen. På fundamentalt självständiga vis arbetar de med frågor kring ensamhet, gemenskap och kollaps. I en tid av monumentala överdrifter och polariserad indignation försöker istället dessa konstnärer förstå/visa på villkoren för det djupt mänskliga genom vittnesmål, berättelser, språk och dröm.

I Meira Ahmemulics kortfilm Ett språk måste vinna synliggörs förhållanden mellan språk, fördomar och svenskhet. Vi tar också del av Halil Antinderes berättelse om Muhammed Faris – Syriens första och hittills enda astronaut, en gång Assadregimens nationalhjälte, idag regeringsmotståndare och flykting. Hos fotografen Liza Ambrossio och performancekonstnären Naufus Ramirez Figueroa blandas dröm och spiritism med politisk aktivism, medan Martina Müntzing målar den oskrivna historien. Vanessa Baird gestaltar relationer och familjeband bortom schabloner. I Apichatpong Weerasethakuls videoverk undersöks exilen när det förflutna och nuet möts på ett övergivet hotell och Ahmet Ögut visar i sina politiska skulpturer på glappet mellan individ och samhälle, men också vikten av medskapande och dialog.

Utställningen är producerad av Göteborgs konstmuseum.

Toppbild: Liza Ambrossio, Tres Caras, från serien The Rage of Devotion, 2018.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng