Artboard 1
Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 – Göteborgs konstmuseum

12 juni–19 september 2021

Sommaren 2021 visar Göteborgs konstmuseum för första gången i Sverige en stor, internationell utställning över mellankrigstidens realistiska måleri. Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 görs i samarbete med Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.

Under 1920-talet framträdde i Europa ett måleri som bröt med modernismens utveckling mot abstraktion för att istället återknyta till ett realistiskt bildspråk med rötterna i renässansen. Konstnärerna skildrade världen omkring dem, storstaden med dess moderna arkitektur, transportmedel och nöjespalats men också stilleben och porträtt. Konstriktningen som var populär under 1920- och 1930-talen, kom att kallas Neue Sachlichkeit i Tyskland, på svenska översatt till nysaklighet eller den nya sakligheten.

Utställningen sätter in den svenska nysakligheten i ett större europeiskt sammanhang där både likheter och nationella särdrag framträder. Med ett urval av nysakliga målningar och verk på papper från olika länder tecknas en levande bild av tiden och dess kulturklimat.

I utställningen visas framstående verk av internationellt uppmärksammade konstnärer som Meredith Frampton, Pyke Koch och Christian Schad, men också av svenska konstnärer som Stina Forssell, Arvid Fougstedt och Otte Sköld.

Utställningskatalog
Utställningen åtföljs av en rikt illustrerad utställningskatalog med nyskrivna essäer av internationellt välrenommerade forskare på området. Katalogen kan beställas eller köpas i vår museibutik. Mer information 

Samtidigt visar den angränsande institutionen Hasselblad Center utställningen Det nya ögat. Mellankrigstiden genom linsen (28 maj-26 september).

Introduktion till utställningen
Museets värdar har ett stort intresse för konst och delar gärna med sig. Två gånger om dagen under hela sommaren ges en introduktion till utställningen. Vid introduktionen kan du också få fler tips rörande ditt besök på museet.

Föranmälan görs i receptionen, introduktionen ingår i entréavgiften till utställningen. För att säkerställa ett tryggt avstånd har vi ett begränsat antal platser.

Vi träffas dagligen 13-13.15 på svenska, 15-15.15 på engelska. Träffar du en värd i museet eller i receptionen vid andra tider så är du alltid välkommen med frågor och samtal!

Aktiviteter för barn och unga
Vill du vara en konstdetektiv? Leta efter konstverken i vår folder ”Titta och hitta!”, lös korsordet och få ett pris! Passa även på att leva dig in i livet under mellankrigstiden. Besök vår Studio för att fota dig i tidstypiska kläder.

Entré till utställningen
Engångsbesök vuxna 100 kr. Fri entré för barn och unga under 20 år. Läs mer om museikort och entré.

Begränsat antal besökare
Vi begränsar antalet fysiska besökare till museet, för att undvika trängsel och se till att våra besökare kan hålla tryggt avstånd. I väntan på att få komma in i utställningen går det bra att upptäcka resten av museet. Vi ber om förståelse för att du kan få vänta en stund innan du får komma in. Läs mer om vad som gäller vid ditt besök och om våra restriktioner.

Den 18 september sker en seminariedag kopplat till utställningens tematik i samarbete med Hasselblad Center och Göteborgs Konsthall: Mellankrigstiden. Konsten, samhället och människan.
Mer information om programmet kommer.

Digital invigning

Lördagen den 12 juni öppnade utställningen. Patrik Steorn, museichef och Kristoffer Arvidsson, forskningsledare skickar här en välkomsthälsning och berättar kort om arbetet bakom utställningen samt ger tips om några av utställningens höjdpunkter.

Introduktion till utställningen

Museichef Patrik Steorn och forskningsledare Kristoffer Arvidsson ger i filmen nedan en introduktion till utställningen. För en syntolkad version klicka här och för en teckentolkad version klicka här.

Jubileumsutställningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939  har möjliggjorts genom
en donation från Stenastiftelsen.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng