Upptäck färgsprakande måleri från Västkusten
Kolorism är en beteckning på en konstnärlig inriktning som lägger större vikt vid färgen än vid formen. I den svenska konsten hör Göteborgskoloristerna till de mest kända företrädarna för ett koloristiskt måleri.
Beteckningen Göteborgskolorism applicerades i slutet av 1930-talet på en grupp målare som under 1920-talet studerat för Tor Bjurström på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola (Valands konstskola). Med ett subjektivt, lyriskt måleri där färgen sattes i första rummet, stod Göteborgskoloristerna för en konstsyn som kom att prägla den västsvenska konstens identitet under lång tid. Till de tongivande Göteborgskoloristerna hör Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler.
Kolorismen på västkusten är en del av en större måleritradition som geografiskt sträcker sig åtminstone från Köpenhamn till Oslo. I detta område har det sedan tidigt 1900-tal funnits en stark tradition med konstnärer som använder färgen som huvudsakligt instrument för att väcka känslor hos betraktaren. Bland dessa kolorister finns den formalistiskt saklige Karl Isakson och den romantiskt orienterade Carl Kylberg. Båda är rikligt representerade, bland annat med kända verk som Isaksons Vilande modell och Kylbergs Hemkomsten.