Artboard 1
Göteborgs konstmuseums dejtingguide – Göteborgs konstmuseum

Att gå på museum tillsammans med någon man tycker om kan verkligen förhöja upplevelsen av museets många olika verk, salar och atmosfär. Här bjuder vi på några tips om verk och tänkbara tolkningar att fundera över och diskutera tillsammans. Välkommen att utforska marmorkyssar, erotisk fruktkonst och nordisk nakenhet i vår dejtinguide till alla hjärtans dag. Mycket nöje!

Självporträttsgången. Foto Carl Ander.

 

Svajpa höger i Självporträttsgalleriet

I museets samling med självporträtt kan man se hur konstnärer under olika tider uppfattat sig själva och sin konstnärsroll. Självporträttet kan betraktas som en undersökning av den egna identiteten. Kanske inte alldeles olikt dagens selfie-kultur?

Samtalstips! Visar konstnärerna verkligen sitt sanna jag i sina självporträtt? Diskutera med ditt sällskap.

Självporträttsången hittar ni bredvid Skulpturhallen på våning 3.

Richard Bergh (svensk, 1858 – 1919), Nordisk sommarkväll, 1899 – 1900, Olja på duk.


En romantisk sommarkväll. Eller?

Nordisk sommarkväll av Richard Bergh är ett av museets mest omtyckta verk och skildrar relationen mellan två personer med ett kvällslandskap som fond. Det vilar ett slags stillsam ambivalens över målningen som stimulerar till tolkning.

Samtalstips! Försöker målningen säga oss någonting om äktenskapens band? Eller finns det till och med en erotisk underton? Eller är det människans förhållande till naturen som gestaltas? Eller är det helt enkelt bara två vänner som umgås en sommarkväll?

Ni hittar Nordisk sommarkväll i Fürstenbergska galleriet III (Sal 18) på museets sjätte våning.

Monika Larsen Dennis (*1963), Kyssen, skulptur i marmor, 2005.


En kyss i marmor

Konstnären Monika Larsen Dennis arbetar ofta med referenser till konsthistorien. Flera av hennes verk rymmer omarbetningar och tolkningar av konsthistoriens klassiska gester och motiv. I Kyssen tar Larsen Dennis sin utgångspunkt i Auguste Rodins välkända marmorskulptur med samma namn från slutet av 1800-talet. Materialet är detsamma, men i stället för att gestalta det kyssande paret låter hon det negativa avtrycket från de båda kropparna bilda den skulpturala formen.

Samtalstips! Vad betyder det att kropparnas form och avtryck bildar själva verket i stället för tvärtom, att skulpturen reser sig ur materialet? Och hur arbetar en konstnär i ett material som marmor egentligen?

Ni hittar Kyssen i Skulpturhallen på museet.

Modernism i Franska samlingen. Foto Carl Ander.

 

Upplev modernismens flödande färger!

I mitten av 1800-talet blev Paris konstvärldens centrum. Här grundlades modernismen i rörelser som realism, friluftsmåleri, impressionism och postimpressionism. Modernismen präglas av en frihet i färg och form med en personlig och känslomässig tolkning av världen. På Göteborgs konstmuseum kan ni gå i närkontakt med mästare som Claude Monet, Marc Chagall, Auguste Rodin och Vincent van Gogh.

Samtalstips! Reflektera tillsammans över utvecklingen till ett friare måleri där känslomässiga uttryck ersätter än tidigare mer realistiskt avbildande tradition. Och tänk att så många av konsthistoriens verkliga mästare faktiskt finns att uppleva i Göteborg!

Den franska samlingen hittar ni på våning 6 på museet.

Målning av nakna människor på klippor vid hav i milt sommarljus.
Anders Zorn, ”Ute”, 1888.

 

Nordiskt, naket och laddat

Den nordiska sekelskifteskonsten tog intryck av friluftsmåleriet och impressionismens fria förhållningssätt till verkligheten som frodades i Paris under slutet av 1800-talet. Nu sänktes ett blått nordiskt ljus över måleriet samtidigt som blicken vändes mot ett inre landskap. Det finns många verk från nordiska sekelskifteskonsten på Göteborgs konstmuseum, som målningar av Edvard Munch, Carl Fredrik Hill och Anders Zorn.

Samtalstips! Bland verken salen för nordiskt sekelskifte finns en mängd stämningslägen och olika symboliska laddningar – från Anders Zorns friluftsmåleri till Edvard Munchs Vampyren. Vilka verk föredrar du? Och varför?

Skulpturgruppen Venus och Mars av Johan Tobias Sergel.

 

Möt Venus och Mars i Sergelgången

Ett annat tips är att vandra genom Sergelgången på museet och komma i närkontakt med skulpturer och byster av Sveriges främsta skulptör under 1700-talet. Här möts rokokons mjuka lätthet med klassiska ideal där bland annat kärleksgudinnan Venus och krigarguden Mars möts i en känd skulpturgrupp.

Tips! Missa inte den fina utsikten över hela avenyn!

Joachim Beuckelaer (flamländsk, ca 1533 – 1574), Flicka med grönsaker, 1566, Olja på pannå.


Barnförbjudet fruktmåleri

Kopplingen mellan frukt, grönsaker och erotik har fått ett uppsving i och med smartphones och emojis. Men frukt och grönsaker har länge använts som symboler för erotik och sexualitet i konsten, både i målningar, skulpturer och litteratur. Vi bjuder på några exempel.

Päron har ofta använts för att symbolisera kvinnliga former och kvinnlig sexualitet på grund av sin form som kan liknas vid kvinnokroppen. Under 2023 blev päronet en viral emoji som användes för att markera singelstatus i användarprofiler, till exempel på Instagram.

Bananer har ibland använts för att symbolisera manlig sexualitet på grund av sin form och association med maskulinitet.

Aubergine (äggplanta) har ibland använts som symbol för manlig sexualitet, särskilt i moderna sammanhang som internetmemes.

Persika är en annan frukt som har använts för att symbolisera kvinnlig sexualitet och fertilitet på grund av dess form och struktur.

Dessa är bara några exempel, och användningen av frukt och grönsaker som erotiska symboler kan variera över olika kulturer och tidsperioder. Ett exempel i Göteborgs konstmuseums samling är konstnären Joachim Beuckelaers ”Flicka med grönsaker”, som rymmer flera symboler för lust och njutning.

Ni hittar ”Flicka med grönsaker” i Kabinetten I, sal 5.

Ingrid Eriksson (1949 – 2009), Alla mot alla, installation, 2005.


Och som avslutning – pingistajm!

Få konstnärer har som Ingrid Eriksson utforskat idrottens dubbla karaktär av lek och allvar i sin konst. Och det kanske bästa av allt är att vi får vara med! I sitt interaktiva konstverk bjuder hon in oss betraktare att aktivt delta och skapa betydelse genom att medverka. I verket Alla mot alla välkomnas besökare att ta plats i en match mot varandra – eller varför inte en omgång rundpingis med andra besökare?

Samtalstips! Förhoppningsvis lämnar ni pingisbordet som vänner och kan till exempel reflektera över allt från idrottens laganda och gemenskap till hur tävlingar alltid förutsätter både vinnare och förlorare.

Ni hittar verket i Östra kupolhallen (Skulpturhallen).

Toppbild: Foto Kristin Lidell