Att skapa relationer genom det digitala museet
Hur utvecklar och förstärker vi den digitala museiupplevelsen? När, var och hur skapas fördjupade interaktioner med museernas kunskapsinnehåll? Göteborgs museer och konsthall har tilldelats medel för ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att undersöka hur vi skapar engagemang och relationer i digitala medier.
Hösten 2021 sökte Göteborgs museer och konsthall medel från Riksantikvarieämbetet för projektet ”Att skapa relationer genom det digitala museet: principer för kuraterat innehåll” och tilldelades medel i början av 2022. Under året kommer vi att utveckla metoder för att öka effekten av den digitala förmedlingen av museernas kunskap och upplevelser. Inom ramen av projektet kommer vi att undersöka flera perspektiv på hur den digitala verksamheten kan utvecklas för att engagera besökare i museets verksamhet online och hur vi bygger relationer i digitala medier.
Tillsammans med forskare från Centrum för digital humaniora, Göteborgs universitet, kommer vi undersöka begrepp som digital rumslighet, resonans och utveckla metoder för digital storytelling med fokus på kunskapsupplevelser.
Vi som arbetar med projektet från Göteborgs museer och konsthall är Klas Grinell, utvecklingsledare, Johan Lindblom, digital kommunikatör, Lina Malm, utvecklingsledare, Andreas Stålvall, webbutvecklare med fokus på interaktionsdesign, Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum. Från Göteborgs universitet medverkar Karin Wagner, professor i konst- och bildvetenskap och Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap.
Under året kommer vi att dela med oss av olika perspektiv på digitala insatser i en serie artiklar i projektbloggen nedan.
Projektblogg
Minnen, relationer och digitala topografier
Kan digitala topografier vara ett verktyg för att fördjupa relationen till en plats historia? Kyra Schulman från University of Chicago har arbetat fram en webbplats för digitalisering av judiska minnen som kan fungera som en plats för läkande kring ett av Europas allra svåraste historiska minnen.
Den narrativa väven
Att förmedla kunskap genom berättelser är ett effektivt sätt för museer att bygga relationer med publiken. Johan Lindblom kikar närmare på dramaturgiska strukturer, berörande innehåll och ekosystem för digitalt berättande.
Konst som visuell kommunikation
Hur använder museer sociala medier för att väcka intresse och engagera publiken? Karin Wagner, professor i konst- och bildvetenskap, delar med sig om vad hon har upptäckt när hon följt några internationella museers kommunicerar på Instagram.
Digital kunskapsförmedling och redaktionell praktik
Hur kan museer skapa mer värdefulla och hållbara digitala upplevelser? Vilka effekter kan vi se av en mer redaktionell praktik? Johan Lindblom kikar närmare på webbplatser och olika innehållsformat.
Vad menar vi egentligen med digitala relationer?
Digitala relationer, vad menar vi egentligen med det? I denna bloggpost gör Klas Grinell, utvecklingsledare på Göteborgs museer och konsthall, några nedslag i de mer teoretiska ramarna för projektets förståelse av digitala relationer.
Verk i fokus för meditativa upplevelser
Kuraterat innehåll i digitala medier kan se ut på många olika sätt. Göteborgs konstmuseum har skapat konceptet #veckansverk i sociala medier som varje söndag bjuder på reflektion, inspiration och nya perspektiv med tydligt fokus på att tillgängliggöra verk ur museets samling.
Museiupplevelser som hänger ihop
Hur arbetar museer i ett ekosystem av digitala kanaler? Varför är storytelling en central metod för att skapa relevanta museiupplevelser? Kajsa Hartig är avdelningschef på Västernorrlands museum och har i många år arbetat för att utveckla museers digitala närvaro.
Skärmar en naturlig del av människors vardag
Möt Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum, i ett samtal om digital utveckling, museernas särskilda atmosfär och hur vi kan skapa relationer med besökare även när byggnaden är stängd.