Följ med på en resa genom undergångsfantasier, profetior, dystopisk samhällskritik – och storslagna konstverk som osar av både ångest och skaparlust.
I "Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot" tecknas undergångens konsthistoria från renässansen till i dag, med hjälp av ett brett urval av måleri, skulptur, video och grafik och dramatisk scenografi. Här möts anslående konstverk från museets egen samling med samtidskonst och betydande internationella inlån från europeiska museer.
Undergångens konsthistoria är långt ifrån nattsvart, här finns också ljusglimtar. Genom historien har temat inspirerat konstnärer till kreativitet. Paradoxalt nog bär undergången en möjlighet att skapa nytt – och kan inge hopp om en mänskligare värld att hålla fast vid i vår oroliga tid.
Program i utställningen: kl 14–14.45
Patrik Steorn, museichef, Göteborgs konstmuseum, hälsar välkommen tillsammans med Jenny Björkman, samverkansdirektör, Riksbankens jubileumsfond, och Fredrik Persson-Lahusen, forskningssekreterare, Riksbankens jubileumsfond. Därefter presenterar Patrik Steorn tillsammans med utställningens curatorer Eva Nygårds, intendent, och Kristoffer Arvidsson, forskningsledare, innehåll och tematik.
kl 14.45–15
Invigningstal av Anna Davour, vetenskapsjournalist och fysiker. Davour är fysik- och astronomiredaktör på Forskning & Framsteg, har disputerat i fysik och studerat journalistik vid Uppsala universitet.
Talen teckenspråkstolkas.
Välkommen in och låt dig roas och oroas av 500 år av dramatisk undergångskonst!
Utställningsprojektet är en del av Riksbankens Jubileumsfonds forskningsförmedlande satsning RJ Konst och kultur, som syftar till att göra humaniora och samhällsvetenskap tillgängligt för en bredare publik.
Bild: University of Manchester, The Tabley House Collection, John Martin, Herculaneum och Pompejis förstörelse, 1824-1825, (bilden är beskuren).