Föreläsningsdag: Närstudie av Akrobatfamilj – Göteborgs konstmuseum

I samband med Närstudie av Akrobatfamilj – Perspektiv på Picasso, bjuder Göteborgs konstmuseum in till en föreläsningsdag. I tre presentationer djupdyker vi i Pablo Picassos verk Akrobatfamilj och lyfter fram ny forskning om Picassos konstnärliga verksamhet under den rosa perioden. Vi är särskilt glada att kunna välkomna den världsledande Picasso-experten dr. Marilyn McCully, curator och författare.

Lördagen den 26 oktober kl 13:00–15:00, Auditoriet

Harlekinerna bär magnifika trasor. Dr. Marilyn McCully, konsthistoriker, curator, författare
Med utställningen som var planerad till februari 1905 på Galeries Serrurier i Paris inledde Picasso en ny fas i konstnärskapet, som han hoppades inte bara skulle resultera i sålda verk utan även öka hans ryktbarhet i den franska huvudstaden. Majoriteten av verken i utställningen uppvisade ett nytt tema, nämligen ett fokus på livsstilen hos saltimbanques – kringvandrande akrobater, som ofta bar harlekindräkter. Dessutom experimenterade han med olika material och tekniker, från gouache på kartong till grafik. Akrobatfamilj kommer att diskuteras i kontexten av ett antal kompositioner där saltimbanques ingår.

Från familjen Steins salonger i Paris till Göteborgs konstmuseum – Akrobatfamilj och dess proveniens Eva Nygårds, intendent,
Göteborgs konstmuseum
Akrobatfamilj ägdes en gång i tiden av konstsamlarna och syskonparet Leo och Gertrude Stein, vars hem var en viktig mötesplats för konstnärer och intellektuella. Även om alla detaljer kring proveniensen inte är kartlagda, vet vi att verket kom till Sverige via den norske konsthandlaren Walther Halvorsen och att det tack vare konstsamlaren Conrad Pineus hamnade i Göteborg. I föreläsningen diskuteras frågor kring verkets historik och hur detta ikonverk kom att ingå i Göteborg konstmuseums samling.

Picassos Akrobatfamilj i fokus: en undersökning av material och teknik. Mariateresa Pullano, papperskonservator, Göteborgs konstmuseum. Dr. David Buti, konserveringforskare, CATS Centre for Art Technological Studies and Conservation, Danmark
De vetenskapliga undersökningarna av Akrobatfamilj har både rett ut några av oklarheterna kring tekniken som Picasso använde i verket och belyst dess kondition ur konserveringshänseende. Ljusfastheten hos blå pigment och det sköra tillståndet hos verkets underlag av kartong har också lyfts fram som väsentliga frågor vid konserveringen av verket. För att öka förståelsen för materialet, tekniken och målningens skick genomfördes en vetenskaplig undersökning i samarbete med CATS och MOLAB, en del av det europeiska forskningsprojektet IPERION. Här har blekningen av de blå färgpigmenten studerats tillsammans med egenskaperna hos vatten- och oljebaserade medier, samt underlagets kondition. Mariateresa Pullano och Dr. David Buti delar med sig av sin yrkeskunskap och förmedlar nya rön.

Observera att samtliga föreläsningar hålls på engelska.

Fri entré till föreläsningsprogrammet men inträde till museet krävs. Begränsat antal platser. Biljetter kan hämtas ut på Göteborgs konstmuseum från och med 18 oktober. Bokning av biljetter går också att göra via e-post till info.konstmuseum@kultur.goteborg.se, ange Perspektiv på Picasso 26 oktober. Biljetterna hämtas ut senast 26 oktober kl. 12:45.