Artboard 1
Göteborgskoloristerna – Göteborgs konstmuseum

Upptäck färgsprakande måleri från Västkusten

Kolorism är en beteckning på en konstnärlig inriktning som lägger större vikt vid färgen än vid formen. I den svenska konsten hör Göteborgskoloristerna till de mest kända företrädarna för ett koloristiskt måleri. Beteckningen Göteborgskolorism applicerades i slutet av 1930-talet på en grupp målare som under 1920-talet studerat för Tor Bjurström på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola (Valands konstskola). Med ett subjektivt, lyriskt måleri där färgen sattes i första rummet, stod Göteborgskoloristerna för en konstsyn som kom att prägla den västsvenska konstens identitet under lång tid. Till de tongivande Göteborgskoloristerna hör Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler.

Efter den stora utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras nu Göteborgskolorismen i en nyhängning i två salar på våning 6. I den nya hängningen visas inspiratörer och föregångare som till exempel Edvard Munch, Karl Isakson och Edvard Weie tillsammans med ett brett urval Göteborgskolorister.

I den nya presentationen samsas välkända highlights med nyligen förvärvade målningar av Nils Nilsson, Märta Taube-Ivarson, Inge Schiöler, Åke Göransson samt Olle Skagerfors och ett flertal verk från samlingen som sällan eller aldrig visats tidigare.

I salen intill visas konstnärer som var föregångare och inspiratörer till de konstnärer som senare kom att benämnas göteborgskolorister. Influenserna till göteborgskolorismen finns både i en tradition av färgstarkt måleri längs västkusten – från Oslo till Köpenhamn – och nya influenser utifrån.