Anders Zorns baderskor doppar tårna i ett uttorkat hav och David Teniers den yngres fiskmånglare får plast i sitt fiskenät. I videoverket Arvedel har konstnärerna Karin Elmgren och Gabriella Kalmar från Konstgruppen i Extinction Rebellion omtolkat naturromantiska, klassiska verk i museets samling i syfte att uppmärksamma klimatförändringarna.
– Göteborgs konstmuseum har valt att ställa ut verket mitt i museet i syfte att sätta den historiska konsten i dialog med samtidens frågor, ge plats åt ett konstnärligt perspektiv på klimatförändringarna och att stimulera till vidare samtal om en av vår tids stora ödesfrågor, säger Patrik Steorn, museichef.
Från tomatsoppa till armkrok
Under 2020-talet har en del klimataktivister attackerat enskilda konstverk på museer i Sverige och i världen med bland annat tomatsoppa, potatismos och lim, för att skapa uppmärksamhet och medvetenhet om klimatförändringarna. Mot bakgrund av dessa händelser har Göteborgs konstmuseum haft en dialog med konstnärerna Karin Elmgren och Gabriella Kalmar som är engagerade i klimatrörelsen Extinction Rebellion, om hur aktivister och konstmuseer i stället kan kroka arm för att väcka uppmärksamhet för det globala klimathotet.
– Som konstnär bär det mig emot att utföra aktioner mot enskilda verk. Vi har i stället valt att använda oss av vårt konstnärliga språk och har digitalt bearbetat tio verk från museets samling, som skildrar välkända och älskade naturmiljöer, som nu är allvarligt hotade av klimatkrisen. Vi vill ge en föraning om den framtid vi går emot, säger Karin Elmgren.
I videoverket Arvedel förekommer konstverk av bland andra Carl Fredrik Hill, Bruno Liljefors, Per Ekström och David Tenier den yngre. Genom digital bearbetning förändras målningarna successivt och låter landskapen brytas ner av de krafter som präglar vår tids miljöförändringar – stigande temperaturer, skogsbränder, översvämningar och utfiskning.
Videoverket Arvedel visas just nu på plan 6 på Göteborgs konstmuseum, till och med 15 juni 2025.
Konstverket visas som ett tillfälligt samarbete med konstnärerna och utgår från verk i konstmuseets samling. Klimathotet som tematik återfinns även i årets utställningar Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot samt Monira Al Qadiri. Burning Desire.
Bild: Bearbetning av Anders Zorns ”Ute”, Karin Elmgren och Gabriella Kalmar.
Anders Zorn, ”Ute” 1888, Göteborgs konstmuseum.