Artboard 1
Från guldålder till Hammershøi – Göteborgs konstmuseum

Dansk konst från Ordrupgaard
och Göteborgs konstmuseum

12 oktober 2019–22 mars 2020

Intima och rofyllda bilder från hundra år av dansk konst sprider ett andaktsfullt lugn i Göteborgs konstmuseum. Genom ett samarbete med konstmuseet Ordrupgaard i Köpenhamn ges ett unikt tillfälle att se några av de mest framstående verken i dansk konsthistoria.

Utställningen Från guldålder till Hammershøi. Dansk konst från Ordrupgaard och Göteborgs konstmuseum tar avstamp i den period under 1800-talets första hälft som i dansk konsthistoria kallas guldålder. Urvalet sträcker sig även framåt i tiden till början av 1900-talet, med verk av senare konstnärer som förvaltade arvet från guldåldern, bland andra Lauritz Andersen Ring (1854–1933) och Vilhelm Hammershøi (1864–1916).

Guldåldern och Hammershøi markerar start- och slutpunkt för en storslagen epok i dansk konsthistoria, som på senare tid fått allt större uppmärksamhet internationellt. Gemensamt för konstnärerna i utställningen är intresset för vardagliga miljöer, odramatiska landskap och ett milt, stämningsskapande ljus. Med utställningen vill Göteborgs konstmuseum synliggöra denna kontinuitet från första halvan av 1800-talet fram till första världskriget.

En guldålder för konsten
Trots krig och ekonomisk kris blomstrade den danska konsten under den så kallade guldåldern i början av 1800-talet. Kännetecknande för guldåldersmåleriet är en detaljtrogen realism med landskap, stadsbilder, interiörer och porträtt insvepta i ett milt ljus. Guldåldersmålarna skapade en konst fokuserad på det intima och vardagliga snarare än det storslagna och mytologiska. Måleriet var gärna småskaligt och motiven anspråkslösa. Ofta baserades målningarna på noggranna teckningar, utförda inför motivet.

Impressionism och realism
I slutet av 1800-talet inträdde en ny vital period i dansk konsthistoria. Inspirationen kom denna gång från Paris och impressionismen, som med levande penseldrag ville fånga flyktiga intryck av ljus och färg. Theodor Philipsen (1840–1920) använde stilen för att måla betande kor i lantliga miljöer. Även hos Fynmålarna resulterade inflytandet från impressionismen i ett ljusfyllt måleri med lantliga motiv. I gruppen ingick Peter Hansen (1868–1928), Johannes Larsen (1867–1961) och Fritz Syberg (1862–1939), vilka skildrade Fyns bördiga fält i soldränkta landskapsmålningar.

Trots impressionismens genombrott hade guldålderstraditionen fortsatt inflytande även på de moderna konstnärerna, inte minst Ring och Hammershøi. Ring skildrade landsbygden med dess inbrytande modernitet i en psykologiskt laddad realism medan Hammershøi återgav ljusets spel i tomma rum. Lugnet har hos dem förbytts till en bedräglig yta, under vilken psykologiska djup av oroande karaktär öppnas. Av dessa båda konstnärer visas drygt tio verk vardera.

Ljudguide
Det kontemplativa draget i många av konstverken är något som museet tagit fasta på i hur utställningen presenteras. Museet vill bjuda in besökaren att ta sig tid att se och uppleva konsten på djupet. I detta syfte ger en ljudguide vägledning att stanna upp och se mer i utvalda konstverk. ”Titta långsamt” är en kontemplativ ljudguide som är framtagen speciellt för utställningen. I mötet med en utställning kan det vara lätt att känna sig överväldigad av intryck. Den här guiden hjälper dig att ta reda på hur det känns att i lugn takt titta lite längre på några utvalda konstverk, istället för att titta en kort stund på alla. För att lyssna på ljudguiden, klicka här

Introduktioner
Två gånger om dagen håller utställningsvärden en kort presentation av utställningen. Du får tips på vad som finns att titta närmare på och möjlighet att ställa frågor. Introduktionerna startar den 13 oktober, kl 15-15.15 på svenska och kl 12-12.15 på engelska. Fråga gärna utställningsvärden om det är något du undrar. Information och perspektiv tillhandahålls också i ett bildspel i utställningen.

Utställningen är producerad av Göteborgs konstmuseum i samarbete med Ordrupgaard.

Entré
Vuxna 100 kr (årsbiljett gäller ej). Fri entré för unga under 25 år.

Toppbild: Vilhelm Hammershøi, Interior, ca 1910. Ordrupgaard. (Bilden är beskuren)
Foto: Anders Sune Berg.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng