Artboard 1
Från guldålder till Hammershøi – Göteborgs konstmuseum

Dansk konst från Ordrupgaard
och Göteborgs konstmuseum

12 oktober 2019–22 mars 2020

När Göteborgs konstmuseum i höst visar hundra år av danskt måleri i ett samarbete med Ordrupgaard i Köpenhamn ges ett unikt tillfälle att se några av de mest framstående verken i dansk konsthistoria.

Under första halvan av 1800-talet frodades den danska konsten på ett anmärkningsvärt sätt och tiden har i efterhand kallats för den danska guldåldern. Det tidiga 1800-talet var annars en svår tid i Danmark. Trots att nationen gick i statsbankrutt 1813 och flera landområden förlorades i krig blomstrade kulturlivet, inte minst bildkonsten.

Det anspråkslösa guldåldersmåleriet, vänt mot det intima och vardagliga, kom att prägla den danska konsten för en lång tid framöver. Ännu vid sekelskiftet 1900 inspirerades konstnärer som Lauritz Andersen Ring och Vilhelm Hammershøi av guldåldersmåleriet. Ring målade landsbygden med dess inbrytande modernitet i en psykologiskt laddad realism. Hammershøi har med sina stillsamma interiörer i en asketisk färgskala rönt en alltmer växande popularitet internationellt. Av dessa båda konstnärer visas drygt tio verk vardera. Utställningen, som i sin helhet omfattar omkring åttio verk, synliggör kontinuiteten i den danska konsten från första halvan av 1800-talet fram till första världskriget.

Utställningen är producerad av Göteborgs konstmuseum i samarbete med Ordrupgaard.

Toppbild: Vilhelm Hammershøi, Solstråler eller Solskin, 1900. Ordrupgaard. (Bilden är beskuren)
Foto: Anders Sune Berg. 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng