Artboard 1
Picassorummet – Göteborgs konstmuseum

Hur målade Picasso innan han blev berömd kubist?

Pablo Picasso har mer än någon annan konstnär förkroppsligat modernismens genombrott. Tillsammans med Georges Braque skapade han kubismen men målade också i en rad andra stilar både före och efter den kubistiska perioden. Picassosamlingen innehåller ett flertal verk som visar konstnärens stilutveckling från sekelskiftet fram till 1940-talet. Akrobatfamilj är en av de främsta målningarna från konstnärens rosa period i början av 1900-talet medan Halmhatten är typisk för konstnärens mogna stil under 1930-talet.

I Picassorummet visas även en teckning respektive en skulptur av fauvisten Henri Matisse tillsammans med verk av modernistiska pionjärer som Georges Braque, Robert Delaunay, André Derain, Vasilij Kandinskij och Kurt Schwitters. Kubismen vidareutvecklades i olika former av ett flertal konstnärer samtidigt som fauvisterna förenklade teckningen och drev upp färgen. Kandinskij laborerar i sitt abstrakta måleri med färger och former som klanger i ett musikstycke medan Schwitters skapar collage av upphittade fragment.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng