Artboard 1
Hjalmar Gabrielsons självporträttsamling – Göteborgs konstmuseum

I självporträttens självrannsakande blick kommer vi konstnären nära

Hjalmar Gabrielsons självporträttsamling är en unik samling självporträtt av några av modernismens största svenska konstnärer som Ivar Arosenius, Isaac Grünewald, Carl Kylberg och Inge Schiöler. Samlingen ger en bredd över den svenska konsten under första halvan av 1900-talet där även mindre välkända konstnärskap, som Karl Anderssons och Sten Teodorssons, är företrädda med finstämda verk. Några utländska konstnärskap är också representerade, däribland Käthe Kollwitz och Kurt Schwitters.

Hjalmar Gabrielson (1876–1949) var en svensk konstsamlare som inriktade sig mot internationell modernism. Gabrielson hade nära kontakt med många av konstnärerna och några av självporträtten har tillkommit på beställning från samlaren. Efter hans död donerade Gabrielsons döttrar självporträttsamlingen, bestående av 64 verk, till Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng