DN, Lotta Olsson 16 oktober, 2024Ilon Wiklands konstnärskap rör sig från det idylliska till det värsta, från fantasins sagolandskap till de mest konkreta spårvagnarna och hamnarnas lyftkranar. Det är en storslagen utställning.
25 maj 2024-12 januari 2025
Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Född i Estland 1930 kom hon som 14-åring till Sverige och började tidigt sin bana som illustratör. Hon har gjort djupa intryck hos flera generationer av barn och vuxna. Ilon Wikland har bland annat illustrerat Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket, samt ett stort antal egna bildberättelser. Nu visar Göteborgs konstmuseum en stor utställning med drygt 400 originalverk. Välkommen in i en lekfull miljö som visar Ilon Wiklands stora bildvärld och som uppmuntrar till barnens eget utforskande.
Som illustratör har Ilon Wikland hållit sig aktuell under flera årtionden. Genom sin varierade stil med barnets perspektiv i centrum har hennes bilder satt en standard för många efterföljande illustratörer i barnboksvärlden. Hon utbildade sig så fort hon kom till Sverige 1944 och fick snabbt arbete hos tidningar och förlag. Det nära samarbetet med Astrid Lindgren inleddes 1954 och pågick under flera decennier. Ilon Wikland har dessutom illustrerat åt många fler författare såsom Mary Norton, Barbro Lindgren och Kerstin Thorvall. Hennes senaste publikation är Peter och vargen som kom ut 2014 och bygger på Sergej Prokofjevs klassiska verk.
Motiv med förebilder från Hapsal och Tallinn
Ilon Wiklands bildvärld innehåller såväl ståtliga borgar som färgrika trähus, djupa skogar och ringlande kullerstensgator. Flera motiv har förebilder i Wiklands estniska bakgrund och påminner om miljöerna i Hapsal och vyerna från Tallinn där hon växte upp. Ilon Wikland har med egna ord och bilder berättat om sin barndom och sina erfarenheter som flykting. De händelser hon genomlevde som tonåring kan på många sätt påminna om oron i vår egen tid. Göteborgs konstmuseum vill med utställningen uppmärksamma att det är 80 år sedan den stora flykten från Estland ägde rum.
Plats för gamla och unga att mötas
Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv är den hitintills största utställningen med Ilon Wikland i Sverige. Här får besökaren ta del av välkända motiv tillsammans med skisser och verk som aldrig tidigare visats. I en miljö där nostalgi och äventyr går hand i hand blir rummen en plats för gamla och unga att mötas över generationsgränser. Kliv in i en förtrollad sagovärld, fördjupa förståelsen kring Ilon Wiklands liv och upplev en myllrande stad med välkända figurer och berättelser!
Visningar
Att gå med på en visning ger så mycket mer! Ta möjligheten till en fördjupad upplevelse där konsten sätts in i ett sammanhang. Du hittar alla visningar här.
För barn och unga
I utställningen finns flera aktiviteter för barn och unga. I museets Studio kan du testa att illustrera och skriva i Ilon Wiklands anda. Där finns också en mysig läshörna att slå sig ner i för att läsa en saga eller bara ta det lugnt. I utställningen finns även olika uppdrag och kluringar att lösa längs vägen.
Välkommen till sagostund i utställningen
Ingen föranmälan krävs
Tisdagar och torsdagar kl 16.30–16.45 (5 sept–8 jan)
(Obs! Ingen sagostund 24 dec, 26 dec och 31 dec)
Söndagar kl 14.45–15 (15 sept–12 jan)
(Obs! Ingen sagostund 25 dec och 1 jan)
Sagostund under jullovet
2-3 jan och 7-10 jan kl 11.30-11.45
Kika in i utställningen
Syntolkning: Filmen visar besökare som tittar på de många konstverken och använder utställningens interaktiva delar. Barn löser olika uppdrag som finns i utställningen eller läser böcker i en läshörna tillsammans med sina vuxna.
Tematiska nedslag
Om Ilon Wikland
Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. I utställningen visas många verk som aldrig tidigare ställts ut och som sätter hennes mångfasetterade talang i nytt ljus.
Barnen i fokus
Alla har vi någon gång varit barn. Ilon Wikland har förmågan att skildra världen genom ett barns ögon.
Att bevara barnboksbilder
Under 1900-talets mitt ansågs illustrationer vara bruksbilder. Vår papperskonservator har arbetat med att hitta en skonsam metod för att ta bort tejprester och andra fläckar på verken.
Om Ilon Wiklands bilder i P1 Kultur
Lyssna på ett inslag med filmkritiker Emma Engström och litteraturkritiker Lina Kalmteg om Ronja-figuren i den nya tv-serien som nu finns på Netflix. Vilken roll spelar naturen och alla olika väsen i berättelsen? Freja Holmberg för Göteborgs konstmuseum medverkar och berättar om Ilon Wiklands konstnärskap.
Illustration ur Ronja Rövardotter, Göteborgs konstmuseum © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company.