Artboard 1
Skiascope 7 – Göteborgs konstmuseum

Konstmuseiarkitektur

Från Altes Museum i Berlin och Londons National Gallery till MAXXI i Rom och Louvren Abu Dhabi. I nummer 7 av Göteborgs konstmuseums skriftserie Skiascope undersöks konstmuseiarkitektur med utgångspunkt i de senaste decenniernas många nyuppförda och tillbyggda konstmuseer. Som jämförelse behandlas även konstmuseiarkitektur från det tidiga 1800-talet, en tid då flera klassiska konstmuseer uppfördes. Vi frågar oss varför konstmuseer ser ut som de gör, hur olika syn på konsten och konstmuseets roll i samhället satt avtryck i arkitekturen, från pampiga trapphallar till minimalism och spektakulär dekonstruktivism.

Konstmuseiarkitekturen idag och igår undersöks i fem tematiska studier av forskare med bas i konstvetenskap eller på arkitekturfältet. De ämnen som undersöks är arkitekturens roll i Louvrens expansion, motsättningar mellan funktion och form i nutida konstmuseiarkitektur, den nordiska konstmuseiarkitekturen 1998–2014, 1800-talets konstmuseibyggnader i Berlin och London samt historiken kring Göteborgs konstmuseums byggnad.

Skiascope 7 ges ut med stöd från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur samt Anna Ahrenbergs fond.

Läs mer om och beställ publikationen Skiascope 7 här

 

Här kan du ladda ner Skiascope 7 som pdf
downloadpdf
Skiascope 7 Göteborgs konstmuseums skriftserie

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng