GKM_logo
Rembrandts Batavernas trohetsed – Göteborgs konstmuseum

Från och med den 31 maj ges ett unikt tillfälle att se ett av den holländske mästaren Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis – i Göteborg.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669) är känd för att ha vidareutvecklat ljusdunkelmåleriet i en radikal betoning av färgens och ljusets uttrycksvärde. I verket Batavernas trohetsed till Claudius Civilis används ljuset för att understryka ögonblickets dramatik då bataverna svär sin trohetsed om uppror mot Rom till sin rebelledare Gaius Julius Civilis.

Målningen Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, som ägs av Konstakademien, har varit deponerad på Nationalmuseum sedan 1864 och endast visats utanför Stockholm vid två tidigare tillfällen. Efter att ha varit utlånad till Rijksmuseum i Amsterdam och National Gallery i London sedan 2015, återvänder nu verket till Sverige och visas i Göteborg för första gången.

 

Den 2 x 3 meter stora målningen visar ett ögonblick från den antika historien då bataverna, som levde vid Rhens mynning, svär en trohetsed om uppror mot Rom till sin rebelledare Gaius Julius Civilis år 69 e Kr. Målningen beställdes till det år 1655 nybyggda stadshuset i Amsterdam. Den hängdes på plats, men beställarna var missnöjda och den stora duken skickades efter en kort tid i retur till Rembrandt för justeringar. Målningen kom dock aldrig tillbaka till Stadshuset utan Rembrandt beskar målningen, som ursprungligen mätte 5,5 x 5,5 meter, för att sedan sälja den till en privat köpare.

Efter ett antal försäljningar hamnade målningen i svensk ägo och kom i slutet av 1700-talet till Sverige som arvegods. Verket deponerades på Konstakademien i Stockholm år 1780 och hängde under en period i målarsalen på Konstakademien. Intressant nog skymtar Rembrandts målning i bakgrunden av Elias Martins målning Gustav III:s besök i Konstakademien 1780. Målningen blev senare Konstakademiens egendom genom en donation 1798.

Onsdagen den 31 maj invigs utställningen Rembrandts Batavernas trohetsed som visas till och med slutet på april 2018. Batavernas trohetsed till Claudius Civilis kommer att visas i ett rum på museets sjätte våning där det, förutom museets egen Rembrandtmålning Riddaren och falken, även kommer att visas en handfull verk av Rembrandts elever och samtida konstnärer tillsammans med delar ur Göteborgs konstmuseums stora samling med Rembrandtgrafik.

I Sök i samlingen kan du läsa mer om Rembrandt och hans verk i Göteborgs konstmuseums samling.

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis  donerades 1798 till Konstakademien i Sverige av fru Anna Johanna Peill, född Grill, änka till herr Henrik Wilhelm Peill, till minne av hennes framlidne make

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng