Mot en annan värld. 25 år av svensk samtidskonst – Sten A Olssons Kulturstipendium – Göteborgs konstmuseum

30 oktober 2021-13 februari 2022

Hösten 2021 välkomnar Göteborgs konstmuseum till en utställning med konstnärer i framkanten inom svensk samtidskonst runt sekelskiftet. Jubileumsutställningen Mot en annan värld är en hyllning till konstens förmåga att föreställa sig och skapa andra världar.

I ett curerat urval av Stenastiftelsens tjugofem års kulturstipendiater speglar utställningen Mot en annan värld. 25 år av svensk samtidskonst – Sten A Olssons Kulturstipendium en dynamisk och mångbottnad period av svensk konsthistoria. Presentationen består av både äldre verk och nyproducerade alster, där ett stort antal medier och konstnärliga uttryck kommer till uttryck. Måleri, skulptur, textil, rörlig bild, fotografi och platsspecifika installationer skapar en komplex helhet, där både den konsthistoriska överblicken och det enskilda konstnärskapets utveckling uppmärksammas i lika hög utsträckning.

Utställningen visas i tre avdelningar. Vart och ett av de tre rummen är tänkta att samla verk som kan anses spegla olika förhållningssätt till konsten, med visuella eller tematiska släktskap. Retrospektivet Mot en annan värld är en del av Stenastiftelsens 25-årsjubileum.

Curator: Magnus af Petersens
Magnus af Petersens är oberoende curator och skribent. Han har tidigare arbetat som Konsthallschef för Bonniers Konsthall, Senior Curator, Head of Collection för Moderna Museet och Chief Curator för Whitechapel Gallery i London. Han var curator för Nordiska Paviljongen i samband med Venedigbiennalen 2011 och frilanscurator för I panterns pupill, på Lunds Konsthall.

Medverkande konstnärer: Katarina Andersson, Lotta Antonsson, Jonas Dahlberg, Nathalie Djurberg/Hans Berg, Andreas Eriksson, Jens Fänge, Hilda Hellström, Henrik Håkansson, Axel Karlsson Rixon, Kent Lindfors, Jenny Magnusson, Mandana Moghaddam, Ida-Lovisa Rudolfsson och Jörgen Svensson.

Publikation
I samband med utställningen har en publikation producerats med texter av Magnus af Petersens, curator och Patrik Steorn, museichef. Redaktörer: Sara Michaëlsson och Magnus Haglund. Finns till försäljning i vår museibutik. Klicka här för en digital version.

Visningar
Att gå med på en visning ger så mycket mer! Ta möjligheten till en fördjupad upplevelse där konsten sätts in i ett sammanhang. Visningarna genomförs av museets konstpedagoger och intendenter. Utvalda torsdagar kl 14-14.30, utvalda söndagar kl 14-14.30 samt utvalda söndagar kl 15-15.30. För mer information klicka här

Introduktion till utställningen

I filmen nedan gör Magnus af Petersens, curator, några nedslag i utställningen utifrån tre spår som alla skildrar olika sätt att förhålla sig till konsten. En syntolkad version finner du här.

Toppbild: Ida-Lovisa Rudolfsson, The World as I Knew It, II, 2016, Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Foto: Hendrik Zeitler ©Ida-Lovisa Rudolfsson/Bildupphovsrätt 2021. Detalj.