Upptäck den unika privatsamlingen som förändrade svenskt konstliv i slutet av 1800-talet
Fürstenbergska galleriet är en av museets mest uppskattade och internationellt mest uppmärksammade delar. Samlingen ger en unik inblick i 1880- och 1890-talets dramatiska nordiska konstliv och innehåller några av de främsta verken från perioden.
Konstsamlar- och mecenatparet Fürstenberg förvärvade främst verk av de så kallade opponenterna, De var en del av 1880-talets unga svenska konstnärsgeneration som gjorde uppror mot Konstakademiens traditionella undervisning och istället tog intryck av det franska friluftsmåleriet och impressionismen. Fürstenberg köpte även fransk konst och samtida måleri från de övriga nordiska länderna. Konstnärer som Richard Bergh, P.S. Krøyer, Carl Larsson och Anders Zorn är här representerade med några av sina mest betydande verk.
Ett urval ur den Fürstenbergska donationen visas i en särskild avdelning i museet vars röda väggfärg påminner om färgen i det ursprungliga galleriet i Brunnsparken i Göteborg – det första privata konstgalleriet i Sverige som var öppet för allmänheten. Till det som gör galleriet unikt hör även Per Hasselbergs bevarade takgrupper som skulpturalt gestaltar moderna uppfinningar.
Samlingen byggdes upp av makarna Pontus (1827–1902) och Göthilda Fürstenberg (född Magnus, 1837–1901) och testamenterades till Göteborgs Museum. Samlingen installerades som en egen avdelning i Göteborgs Museum för att senare flyttas över till det nybyggda konstmuseet vid Götaplatsen.