Jan Lööf — bildmakaren
17 september 2011 – 22 januari 2012
Jan Lööf är en av Sveriges främsta tecknare och illustratörer och har med sina, numera klassiska, serier Felix (1967–73) och Ville (1975–76) inspirerat en hel generation serieskapare. Men det är kanske framför allt genom sina barnböcker som han blivit välkänd för den breda publiken. Dubbeldebuten 1966 med En trollkarl i Stockholm och Morfar är sjörövare följdes av ett flertal uppskattade och prisbelönta barnböcker. Jan Lööf har även bidragit till flera svenska barnprogram bl a genom sin medverkan i den kultförklarade tv-serien Tårtan (1972) och dockfilmsproduktionen Skrotnisse och hans vänner som han skapade tillsammans med Lars-Åke Kylén under åren 1978–85.
Utställningen på Göteborgs konstmuseum var den första omfattande presentationen av Jan Lööfs konstnärskap. Här visades originalillustrationer till flera barnböcker och serier tillsammans med nyproducerade verk och installationer ur hans senaste produktion. För första gången visades också flera av de modeller som byggdes till inspelningen av Skrotnisse och hans vänner.
Lööfs bildvärld bjuder på en detaljrikedom där fantasi och realism går hand i hand. De karaktäristiska miljöerna är ofta fulla av barndomens tekniska underverk och befolkade av figurer med en befriande uppfinningsrikedom. Som betraktare är det lätt att dröja sig kvar i detta universum där parallella händelseförlopp och referenser till litteratur, film och konst ger flera dimensioner.
Jan Lööfs karriär är både brokig och konsekvent, den vindlar sig fram men tycks alltid ta med sig de skiftande erfarenheterna in i nästa hantering av bildskapande. Hans konstnärliga produktion sträcker sig över flera decennier och har tagits emot av generationer, såväl barn som vuxna. Blyertsen och akvarellen, den distinkta konturen och de mättade färgerna har alltid varit kännetecknande för hans bilder, även sedan han på senare år börjat använda datorn som sitt främsta arbetsredskap.
Till utställningen producerades en katalog med en omfångsrik bildpresentation och texter av Ulla Rhedin, Isabella Nilsson, Carl Johan De Geer, Magnus Haglund, Gustaf Cavallius och Anna Hyltze. Katalogen ger olika infallsvinklar till Lööfs mångfacetterade bildproduktion och visar ett konstnärskap som i allra högsta grad är levande, nyfiket och spirituellt. Läs mer om katalogen här
I samband med utställningen erbjöds även en programserie med föreläsningar och visningar samt skapande workshops för barn och unga.