Ingrid Vang Nyman
Mycket mer än Pippi Långstrump
17 oktober–16 maj 2021
I mitten av 1900-talet revolutionerade den danska konstnären Ingrid Vang Nyman hur bilder i barnböcker kunde se ut. Men på vilket sätt och vem var hon egentligen? På Göteborgs konstmuseum presenterades en omfattande utställning som visade bredden i Vang Nymans konstnärskap.
Ingrid Vang Nyman föddes i Danmark 1916 och kom att bo växelvis i Danmark och Sverige. Hon hade ambitionen att bli konstnär och skapade i många olika tekniker. Mest känd är hon för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. 1945 fick hon sitt stora genombrott med sin skildring av Pippi Långstrump. Innan Vang Nyman illustrerade Lindgrens böcker var barnboksbilder oftast ganska tillrättalagda. Barnen var hela och rena och bildens perspektiv var korrekt. Vang Nymans bilder bröt mot konventionerna. Hennes illustrationer är osentimentala, humoristiska och rättframma. Barnen är lite smutsiga och toviga, skrattar högt och brottas. Konturerna i hennes teckningar är kraftiga och bildens perspektiv spretar ibland åt olika håll.
Efterkrigstiden var dynamisk och det fanns en stor vilja att skapa nytt och bryta med gamla ideal. Synen på barn och barnuppfostran var i en radikal förändringsprocess. Bilderboken blev en möjlig plats för konstnärligt utforskande för många konstnärer och en ny estetik som låg nära avantgardekonstens formexperiment och lekfullhet växte fram. Ingrid Vang Nyman var en av dessa pionjärer. Hennes färger var starka och klara. Väl medveten om den moderna tryckteknikens möjligheter använde hon sig ofta av mönster och färgfält för att skapa rum och perspektiv i bilden. I barnböcker var det här någonting helt nytt.
Idag kanske de flesta som har vuxit upp eller bor i Sverige har sett hennes illustrationer. För att ha skapat bilder som är så välkända så är Vang Nyman själv förvånansvärt okänd. I utställningen presenterades hennes korta men inflytelserika produktion som bilderboksillustratör, men också hennes gärning som konstnär, serieskapare och tidig föregångare i diskussionen kring konstnärers villkor. I utställningen visades drygt 200 verk – barnboksillustrationer, målningar, skisser och skulpturer samt tryckoriginal, bokutgåvor och brev.
Bild: Installationsvy från utställningen.
Elina Druker – Ingrid Vang Nyman och bilderbokens modernism
I den här filmen berättar Elina Druker, professor i litteraturvetenskap med särskild inriktning barnlitteratur, om Ingrid Vang Nymans gärning som illustratör. Vang Nymans bilder bidrog till moderniseringen av barnboksbilden i Sverige. Bland annat illustrerade Vang Nyman Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn.
Att bilderboksberätta – Linda Holmer lärare på HDK-Valand
Linda Holmer, illustratör och lärare på kursen, Att bilderboksberätta, HDK-Valand berättar om studenternas uppdrag i dialog med några av Ingrid Vang Nymans illustrationer och några av elevernas arbeten presenteras.