Artboard 1
Kanon. Perspektiv på svensk konsthistorieskrivning – Göteborgs konstmuseum

20 april–tills vidare

Kanon. Perspektiv på svensk konsthistorieskrivning är ett forskningsprojekt som genomförts av Göteborgs konstmuseum i samarbete med Norrköpings Konstmuseum och Göteborgs universitet. Projektet redovisas i det tionde numret av museets skriftserie Skiascope.

Med utgångspunkt i Göteborgs konstmuseums och Norrköpings Konstmuseums samlingar och historia, undersöker forskningsprojektet hur en kanon över svensk konsthistoria skapats och förändrats. Svensk konsthistorisk kanon och dess gränser diskuteras med några belysande nedslag.

I samband med projektet har ett spår skapats i museets hängning för att belysa samlingen utifrån de perspektiv som diskuteras i forskningsprojektet. Med hjälp av en folder och texter vid utvalda verk kan besökaren möta både bekanta och mer okända verk i ett nytt ljus.

Se en digital version av foldern här

Introduktion till forskningsprojektet

Forskningsledare Kristoffer Arvidsson och intendent Per Dahlström ger i filmen nedan en introduktion till forskningsprojektet. Klicka här om du vill se en syntolkad version.

Toppbild: Martina Müntzing, Farväl till en utsikt, 2020, (beskuren), Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng