Artboard 1
Kurser – Göteborgs konstmuseum

Är du nyfiken på göteborgskolorismen och vill lära dig mer? I så fall är våra kurser något för dig!

Fullbokat! KURS FÖR BARN – Färgklubben

Är du 7-9 år gammal och tycker om att skapa? Häng med i vår färgklubb!

I Färgklubben dyker vi in i göteborgskoloristernas sätt att arbeta. Vi fokuserar på att skapa själva, utifrån olika tekniker och teman. Göteborgskoloristerna var några konstnärer som levde i Göteborg för ungefär hundra år sedan. De tyckte att färgen var det viktigaste av allt. De var inte de enda som tyckte att färgen var viktig, det fanns (och finns) konstnärer både innan och efter dem, och i andra länder, som tyckte likadant. Tillsammans använde de färg för att berätta, om platser, minnen, drömmar, föremål eller människor.

Vi vill att du har en vuxen med dig under träffarna. Inga förkunskaper behövs, föranmälan krävs och görs till: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Datum: 21 februari, 28 februari, 6 mars och 13 mars.
Tid: kl 17.15-18.45
Pris: 250 kr, exklusive inträde till museet för vuxna som följer med. Betalas på plats vid första tillfället.

Fullbokat! KONSTHISTORISK KURS – Göteborgskolorismen

Är du nyfiken på göteborgskolorismen och vill lära dig mer? I så fall är vår konsthistoriska kurs som ges utifrån utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus något för dig! Genom fyra fördjupande föreläsningar möter du dels utställningen genom djupdykningar i dess olika teman, men du får också ta del av bredare perspektiv och kunskaper. Välkommen till en start på året med färg och lust – tillsammans.

Göteborgskolorismen – ett vidare sammanhang
Forskningsledare Kristoffer Arvidsson berättar om göteborgskoloristerna, bakgrunden till varför denna riktning uppstod i just Göteborg, vad den inspirerades av och vad som gjorde den unik. Han berättar också om föregångare och efterföljare.

Göteborgskolorismen bortom Göteborg – nordiska och internationella influenser
Intendent Eva Nygårds berättar om Göteborgskoloristernas täta kopplingar till norska och danska kolorister verksamma från tidigt 1900-tal. Den geografiska närheten mellan Köpenhamn, Göteborg och Oslo betydde säkerligen mycket för det koloristiska måleriets utveckling i Göteborg. Många av de norska och danska koloristerna ställde ut i Göteborg och deras verk hängde även på Göteborgs konstmuseum dit Valandseleverna ofta gick för att få inspiration.

Kolorism i spåren av nya konstnärsfärger under tidigt 1900-tal
Besök konserveringsateljén och hör konservator Malin Borin berätta om vilka pigment som påträffats i museets målningar av Göteborgskolorister. Se och hör om hur nyutvecklade konstnärsfärger, och det sätt de användes på, haft avgörande inverkan på måleriets karaktär och de enskilda konstnärernas uttryck.

Göteborskolorismens slut – Vad hände sen?
Året 1947 har angetts som slutpunkten av Göteborgskolorismen. Åke Göransson och Ivan Ivarsson har då gått bort sedan flera år tillbaka. Personerna som ansågs starta rörelsen har gått i pension eller lämnat sin tjänst inom Göteborgs största institutioner. Trots detta levde den färglyriska måleritraditionen kvar. Vi kommer titta på vad som hände efter 1947 och hur utvecklingen gick vidare till idag. Med konstpedagog Gringgo Solomon.

Praktisk information
Kursen startar vid två tillfällen under våren. Du kan anmäla dig till föreläsningar som ges 18 januari–22 februari eller 29 februari till 21 mars.

Obs! Fullbokat! Kurstillfälle 118 jan, 25 jan, 8 feb och 22 feb. Kurstillfälle 2: 29 feb, 7 mars, 14 mars och 21 mars.

Den konsthistoriska kursen hålls på torsdagar kl 16–17. Kostnad 1000 kr, entré till museet tillkommer, för aktuella priser klicka här. Du anmäler dig till kursen genom att mejla till: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se. Begränsat antal platser. Kursen betalas vid första tillfället.

 

 

Bild: Åke Göransson, Mor i kökssoffan, ca 1930–1932, Göteborgs konstmuseum.