Är du nyfiken på göteborgskolorismen och vill lära dig mer? I så fall är våra kurser något för dig!
SKAPANDE KURS FÖR VUXNA – Den underbara färgen
Tycker du om att måla och vill utvecklas i ditt skapande? Ta chansen att delta i vår kurs! Kursen utgår från utställningen Den underbara färgen – Göteborgskolorismen i nytt ljus. Tillsammans med en av museets pedagoger får du fördjupa dig i göteborgskoloristernas historia och tekniker både praktiskt och teoretiskt, med tonvikt på ditt eget skapande.
Datum: 8 november, 22 november, 6 december, 20 december och 10 januari.
Tid: kl 17–18.30
Pris: 750 kr/kurs, exklusive inträde till museet. Betalas på plats vid första tillfället.
Inga förkunskaper behövs, föranmälan krävs och görs till: konstmuseet@kultur.goteborg.se
TEORETISK KURS FÖR VUXNA – Den underbara färgen Obs! Fullbokad!
Genom flera fördjupande föreläsningar möter du dels utställningen genom djupdykningar i dess olika teman, men du får också ta del av bredare perspektiv och kunskaper. Välkommen till en höst med färg och lust!
21 september, Göteborgskolorismen – ett vidare sammanhang
Forskningsledare Kristoffer Arvidsson berättar om göteborgskoloristerna, bakgrunden till varför denna riktning uppstod i just Göteborg, vad den inspirerades av och vad som gjorde den unik. Han berättar också om föregångare, efterföljare och parallella strömningar i Danmark och Norge.
5 oktober, Göteborgskolorismen och den moderna konstnärsmyten
Intendent Per Dahlström berättar om framväxten av en ny modern uppfattning om vad som är viktigt i ett konstverk vid sekelskiftet 1900. Som ett resultat av detta skapades en ny konstnärsmyt som präglade de konstskribenter som lyfte fram Göteborgskolorismen. Det nya sättet att se på konsten och konstnären gjorde det möjligt att upptäcka kvaliteter i Göteborgsmåleriet som förut inte beaktats.
12 oktober, Göteborgskolorismen bortom Göteborg – nordiska och internationella influenser
Intendent Eva Nygårds om göteborgskoloristernas starka lokala förankring i staden Göteborg och till Göteborgs musei rit- och målarskola, mest känd som Valand. Det färgexpressiva måleriet hade dock även täta kopplingar till norska och danska kolorister verksamma från tidigt 1900-tal. Den geografiska närheten mellan Köpenhamn, Göteborg och Oslo betydde säkerligen mycket för det koloristiska måleriets utveckling.
19 oktober, Kolorism i spåren av nya konstnärsfärger under tidigt 1900-tal
Besök konserveringsateljén och hör konservator Malin Borin berätta om vilka pigment som påträffats i museets målningar av Göteborgskolorister. Se och hör om hur nyutvecklade konstnärsfärger, och det sätt de användes på, haft avgörande inverkan på måleriets karaktär och de enskilda konstnärernas uttryck.
26 oktober, Göteborskolorismens slut – vad hände sen?
Året 1947 har angetts som slutpunkten av Göteborgskolorismen. Åke Göransson och Ivan Ivarsson har då gått bort sedan flera år tillbaka. Personerna som ansågs starta rörelsen har gått i pension eller lämnat sin tjänst inom Göteborgs största institutioner. Trots detta levde den färglyriska måleritraditionen kvar. Vi kommer titta på vad som hände efter 1947 och hur utvecklingen gick vidare till idag. Med konstpedagog Gringgo Solomon.
Praktisk information
OBS! FULLBOKAD! Kursen startar den 21 september och hålls på torsdagar kl 16-17. Kostnad 1000 kr (utställningskatalogen ingår i kursavgiften). Entré till museet tillkommer. Dagsbiljett 65 kr. Museikort 110/130 kr. Fri entré för studenter (uppvisande studentlegitimation) och ungdom under 20 år. Föranmälan krävs och görs till: konstmuseet@kultur.goteborg.se.
KURS FÖR BARN – Färgklubben
Är du 7-9 år gammal och tycker om att skapa? Häng med i vår färgklubb!
I Färgklubben dyker vi in i göteborgskoloristernas sätt att arbeta. Vi fokuserar på att skapa själva, utifrån olika tekniker och teman. Göteborgskoloristerna var några konstnärer som levde i Göteborg
för ungefär hundra år sedan. De tyckte att färgen var det viktigaste av allt. De var inte de enda som
tyckte att färgen var viktig, det fanns (och finns) konstnärer både innan och efter dem, och i andra
länder, som tyckte likadant. Tillsammans använde de färg för att berätta, om platser, minnen,
drömmar, föremål eller människor.
Vi vill att du har en vuxen med dig under träffarna. Inga förkunskaper behövs, föranmälan krävs och
görs till: konstmuseet@kultur.goteborg.se.
Datum: 4 oktober, 11 oktober, 18 oktober och 25 oktober.
Tid: kl 17-18.30
Pris: 250 kr, exklusive inträde till museet för vuxna som följer med. Betalas på plats vid första
tillfället.
Bild: Åke Göransson, Mor i kökssoffan, ca 1930–1932, Göteborgs konstmuseum.