Artboard 1
Göteborgs konstmuseum 100 år – Göteborgs konstmuseum

6 maj-31 augusti 2023

I år fyller Göteborgs konstmuseums byggnad 100 år. Med anledning av firandet visas en presentation av fotografier och rörliga bilder från museets historia. Under sommaren kommer också valven på museets fasad att spegla historiska ögonblick från ett helt sekel. Välkommen att göra en hundraårig tidsresa med Göteborgs konstmuseum som utgångspunkt!

Göteborgs konstmuseums byggnad fyller 100 år och i samband med firandet visas en rik presentation av museets historia. I entréhallen visas arkivfilmer från Göteborgs 300-årsjubileum 1923 och historiska filmer och bilder. Fasaden kommer också att vara del av presentationen. Valven kommer att förses med vepor som genom sju olika bildnedslag speglar vad som hänt på platsen under de hundra år museet funnits.

Göteborgs konstmuseum har sannolikt en av Sveriges mest välkända fasader. Sedan invigningsåret 1923 har den varit fond till allt från invigningen av Carl Milles staty Poseidon på Göta platsen på 1930-talet till kravallerna i samband med EU-toppmötet 2001.

Vepor, foton och arkivfilmer kommer att visas hela sommaren 2023. Presentationen belyser museets betydelse som en inspirerande mötesplats för göteborgare och turister och är en viktig del av den historiska förankringen inför den kommande om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum.

Hundraårsfirandet är ett samarbete mellan Göteborg konstmuseum, Higab och Göteborgs universitet genom GPS400 – Centrum för samverkande visuell forskning.

Hundra år mellan jubileumsutställningar

När museibyggnaden på Götaplatsen var ny 1923 visades där och i Konsthallen utställningar av nordisk och västsvensk konst som en del av Jubileumsutställningen när Göteborg firade 300 år. Hundra år senare knyter museet an till historien och visar en stor utställning med göteborgskolorism. Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus är en jubileumsutställning för 2023 och en efterlängtad hyllning till stadens egen konsthistoria.

Presentationen av museets historia visas från 6 maj och över hela sommaren 2023.

Läs mer om Göteborgs konstmuseums historia här.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng