Artboard 1
Om- och tillbyggnation – Göteborgs konstmuseum

Göteborg växer och utvecklas. Nu bygger vi nästa generations konstmuseum!

Göteborgs konstmuseums byggnad ska omvandlas till en modern, energieffektiv och logistiskt välfungerande konstmuseibyggnad av internationell standard. Ett sådant konstmuseum bidrar till ett levande konstliv i Göteborg.

Museibyggnaden på Götaplatsen uppfördes mellan 1923 och 1925. För att uppfylla dagens och framtida krav på säkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö behövs en om- och tillbyggnad.

Kommunfullmäktige har beslutat att en om- och tillbyggnation ska realiseras i enlighet med framtagen förstudie. Higab kommer att utlysa en arkitekttävling för gestaltningen av den planerade tillbyggnaden.

Varför?

Därför behöver Göteborgs konstmuseum byggas om och till

Museet är snart hundra år gammalt. Idag uppfyller lokalerna inte internationella krav på klimat, tillgänglighet och säkerhet. I dagsläget krävs stora ansträngningar för att garantera bästa miljö för konstverken. Självklart påverkar renoveringsbehoven museets framtida möjligheter att bjuda på konstupplevelser i världsklass. Göteborg behöver en modern och energieffektiv konstmuseibyggnad av internationell standard – med fungerande säkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö.

Vad är det som inte fungerar idag?

 • Museet uppfyller inte dagens krav på klimat, tillgänglighet, brandsäkerhet, akustik och dagsljus. Tillfälliga lösningar tillämpas för att få verksamheten att fungera på dessa områden och för att garantera att ingen konst kommer till skada.
 • Ytor för konsthantering och magasinering är utspridda över stora delar av byggnaden, vilket medför ökade risker vid hantering av konstföremål. Dessutom krockar publikens vägar i huset med transportvägar för konsten.
 • Kontorsytor är inrymda på sätt som innebär bristfällig arbetsmiljö för personalen.
 • Verksamheten behöver öka sina intäkter, eftersom det finns höga krav på att museet ska täcka sina egna kostnader. Därför behövs fler ytor som går att hyra ut.

Museet efter om- och tillbyggnation

 • Ökade möjligheter att låna in konstverk till tillfälliga utställningar från internationella samarbetspartners.
 • Nya publika ytor.
 • Säkra ytor till konsthantering, d v s transporter, magasin, konservering med mera.
 • Samlade kontorsytor med god arbetsmiljö för personalen.
 • Fler flexibla ytor för breda publikupplevelser.

 

Vad?

Det här ska göras i om- och tillbyggnationen

Tillbyggnation

 • Ny tillbyggnad uppförs parallellt med nuvarande museibyggnad på husets baksida.
 • Huvudbyggnad och ny tillbyggnad binds ihop av en ljusgård.
 • I ny byggnad skapas ytor för konsthantering och utställningar.

Ombyggnation

 • Huvudentrén byggs om, då den idag är för liten för besökarantalet och inte anpassad för besökare med funktionsvariationer.
 • Hissar byggs för att förbinda alla våningsplan för maximal tillgänglighet.
 • Tidigare kontorsytor konverteras till öppna, publika ytor.

Vilka restriktioner finns för om- och tillbyggnation av byggnaden?

I maj 2017 blev Göteborgs konstmuseum utnämnd till byggnadsminne. Det innebär att byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som är så högt att den bedöms som ”synnerligen märkvärdig”.

Byggnadsminnen skyddas av Kulturminneslagen och varje enskilt objekt har sina skyddsbestämmelser som beskriver vad som ska bevaras. På Göteborgs konstmuseum ska byggnadsminnesförklaringen bevara museets fasader och utställningsrum.

Gällande detaljplan föreskriver också att byggnaden omfattas av ett rivningsförbud och att trappor och terrasser ska bevaras.

När?

Byggstart planeras i dagsläget till år 2025.

Kostnad

Kostnaderna för om- och tillbyggnationen är beräknade till 800 miljoner kronor i 2027 års kostnadsläge med kostnadsfördelningen 50 % tillbyggnation, 50 % ombyggnation.

Kontakta oss

Vill du bidra till Århundradets konsthändelse i Göteborg?

Ikonbyggnaden Göteborgs konstmuseums ska omvandlas till en modern konstmuseibyggnad av internationell standard. Nu skapar vi framtidens konstmuseum.

Vi söker samarbeten som kan hjälpa oss att utveckla Göteborgs konstmuseum och riktar oss därför till:

 • Företag
 • Organisationer
 • Föreningar
 • Privatpersoner

Kontakta oss för vidare samtal om möjliga samarbeten:

Anna Rosengren, direktör kulturförvaltningen
Telefon: 031-368 32 18
E-post: anna.rosengren@kultur.goteborg.se

Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum
Telefon: 031-368 35 01
E-post: patrik.steorn@kultur.goteborg.se

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng