Är du nyfiken på konst och vill lära dig mer? Följ med museets experter i denna unika kurs som tar dig bakom kulisserna där du bland annat kan komma nära fantastiska varelser i den äldre grafiken och Carl Larssons bilder till boken Singoalla. Upptäck mer om en av Sveriges mest älskade illustratörer, Ilon Wikland och djupdyk i museets samling med över 2600 original av nordiska barnboksbilder. Vid fyra tillfällen under hösten ger denna kurs en fördjupning i konstmuseets samling av illustrationer och grafiska blad, med start 3 oktober.
Djur och odjur i den äldre grafiken
Ugglor med glasögon, valar med två horn och ledsna lejon med lugg är några av de fantastiska varelserna som Göteborgs konstmuseums samling av äldre grafik bjuder på. Följ med bakom kulisserna med papperskonservator Victoria Skalleberg och djupdyk i den äldre grafikens fantasifulla och konstiga värld. Vi tittar på katter som inte ser ut som katter, drakar och demoner, och andra varelser som vi inte ens har namn på.
Dag: Torsdag 3 oktober
Tid: 16–17
Plats: Papperskonserveringen, plan 5
Illustratören Ilon Wikland
Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Bakgrunden till hennes framgång är flerfaldig. Hon utbildade sig så fort hon kom till Sverige 1944 och fick snabbt arbete hos tidningar och förlag. Det nära samarbetet med Astrid Lindgren inleddes 1954 och pågick under flera decennier. Ilon Wikland har dessutom illustrerat åt många fler författare såsom Mary Norton, Barbro Lindgren, Mark Levengood och Kerstin Thorvall. Under denna träff ser vi närmre på Ilon Wiklands olika stilar, tekniker och estetiska uttryck genom de 70 år som hon varit aktiv illustratör.
Dag: Torsdag 10 oktober
Tid: 16–17
Från Singoalla till Mio min Mio
På 1800-talet började många konstnärer försörja sig som professionella illustratörer både nationellt och internationellt. Carl Larsson ombads skapa bilderna till Victor Rydbergs bok Singoalla som fortfarande är älskad och uppskattad runt om i världen. Idag innebär att vara illustratör att man måste behärska olika tekniker och kunskaper och med digitala bilder krävs en ny uppsättning färdigheter för att en konstnär ska kunna skapa en bild. Vi tittar närmare på illustrationer som visuellt har förtrollat barnens fantasivärld för alltid och diskuterar material och tekniker.
Dag: Torsdag 17 oktober
Tid: 16–17
Med papperskonservator Mariateresa Pullano
Plats: Papperskonserveringen, plan 5
Samlingen med barnboksbilder
I Göteborgs konstmuseum finns en unik samling med över 2600 original av nordiska barnboksbilder. Här finns verk från början av 1900-talet fram tills idag av kända barnbokskonstnärer som till exempel Elsa Beskow, Ivar Arosenius, Gunilla Bergström, Jan Lööf och Ilon Wikland.
Intendent, Fil Dr Per Dahlström berättar om samlingen som innehåller allt ifrån teckningar och akvareller på papper, kollage, fotografier och broderier till original som digitala filer.
De flesta bilderna är donerade av föreningen Barnboksbildens Vänner, en vänförening till Göteborgs konstmuseum, som sedan 1989 donerat original av nordiska barnboksillustratörer till museet.
Dag: Torsdag 24 oktober
Tid: 16–17
Praktisk information:
Kursen startar torsdagen den 3 oktober och kostar 1000 kr. Du betalar hela summan vid första tillfället. Entré till museet tillkommer. Den konsthistoriska kursen hålls på museet på torsdagar kl 16–17. Begränsat antal platser. Du anmäler dig till kursen genom att mejla till: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Bild: Illustration ur Ronja Rövardotter, Göteborgs konstmuseum © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company.