Artboard 1
Ett mångsidigt konstnärskap – Göteborgs konstmuseum

Freja Holmberg är curator på Göteborgs konstmuseum och arbetar just nu med utställningen Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv som öppnar 25 maj. Vi passade på att ställa några frågor om arbetet med utställningen.

Vad gör en curator?
– En curator är den som ansvarar för innehållet och utformningen av en utställning. Arbetsuppgifterna varierar mycket. I det här projektet är min roll att välja ut vilka verk som ska visas, hur de ska presenteras och vilka texter som ska vara med. Tillsammans med mina kollegor utformar vi rummen – väljer väggfärg, gör ett urval av illustrationer och skapar lekfulla byggnationer. Man kan säga att jag är den som tar fram och håller ihop idén om hur utställningen ska bli.

Illustration: © Design Ilon Wikland AB.

Du har ju gått igenom hundratals illustrationer i arbetet med utställningen. Har du fastnat för någon särskild?
– Ja, Ilon Wiklands teckningar och skisser av växter är helt fantastiska. De visar verkligen fler sidor av hennes konstnärskap som jag inte tror att många känner till. Hennes noggrannhet och iakttagelseförmåga ger naturbilderna en väldig känslighet. När hon sedan ritar och målar miljöer som inte är lika realistiska i stilen kan man ändå urskilja olika arter i bilden. Det avslöjar ett stort intresse för växtlighet.

Illustration ur Visst kan Lotta cykla, Göteborgs konstmuseum © Design Ilon Wikland AB. TM och © The Astrid Lindgren Company.

Har det framkommit något nytt som du inte visste om Ilon Wiklands konstnärskap?
– Det var spännande att besöka Hapsal i Estland där hon bodde som barn. Den som går på Hapsals pittoreska små gator förstår precis var hon fått så mycket inspiration ifrån till sina bilder. Färgglada trähus med fruktträdgårdar kantar området kring Hapsals slottsruin som inspirerat till Mattisborgen i Ronja Rövardotter. Där finns idag barnkulturhuset och museet Ilons Wonderland som visar många av hennes originalverk.

Toppbild: Freja Holmberg, foto: Klara Käll.