Artboard 1
Promotion médicale. En serie satiriska bilder över läkarvetenskapen – Göteborgs konstmuseum

Just nu visas en serie satiriska bilder av Louis Jean Desprez i montern för konst på papper på våning 5.

Louis Jean Desprez, (1743–1804) var en fransk arkitekt, målare, och grafiker verksam i Sverige, under kung Gustav III:s tid i slutet av 1700-talet. De båda träffades under kungens italienska resa 1783–84. Desprez fick flera beställningar av Gustav III som i honom såg en konstnär som var både skickligare och betydligt mångsidigare än de samtida svenska. Med hjälp av den svenske skulptören Johan Tobias Sergel (1740–1814), som hade goda kontakter med konstnärerna i Rom, lockades Desprez till Sverige.

I första hand kom han att arbeta med teaterdekorationer. Med en obekymrad inställning till historisk korrekthet skapade han fantasifulla och uppfinningsrika scenografier som mötte stor uppskattning.
Desprez hyste, precis som Gustav III, stor förkärlek för antika former och fick i Sverige också stort inflytande på tidens arkitektur.

Despréz uppvisade även ett intresse för det bisarra, något som syns i dessa akvatintetsningar. Fyra medicinska scener, den ena mer uppseendeväckande än den andra, skildras med titlarna:
Le Grand docteur Pantalon explique le science de la medecine, Le Grand docteur Pantalon et le squelette d’un ’Somare’, Operation de l’Hydropisie och Le Lavement.

Bilderna är satiriska skildringar av 1700-talets läkaryrke, tagna från scener ur en teateruppsättning som Despréz författat. Den handlade bland annat om den tidens besatthet av lavemang och tron på dess magiska egenskap att råda bot på alla möjliga sjukdomar.

Komedin, med namnet L’Eruption du Vulcan, hade premiär i Göteborg år 1790 och blev snabbt delvis censurerad på grund av några burleska scener som var lite för explicita, i en scen visades exempelvis huvudkaraktärens hustru genomgå ett lavemang. För att tillgängliggöra några av de censurerade scenerna för en bredare publik utförde Despréz den här serien med etsningar. Just dessa exemplar är troligtvis den första upplagan, skapade några år efter teateruppsättningen.

Toppbild: Louis Jean Desprèz, Den store doktor Pantalon och ett åsneskelett, 1790, Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng