Artboard 1
Teoretisk kurs för vuxna – Den underbara färgen – Göteborgs konstmuseum


KURSEN ÄR FULLBOKAD!
Är du nyfiken på göteborgskolorismen och vill lära dig mer? I så fall är vår teoretiska kurs något för dig! Genom flera fördjupande föreläsningar möter du dels utställningen genom djupdykningar i dess olika teman, men du får också ta del av bredare perspektiv och kunskaper. Välkommen till en höst med färg och lust!

21 september, Göteborgskolorismen – ett vidare sammanhang
Forskningsledare Kristoffer Arvidsson berättar om göteborgskoloristerna, bakgrunden till varför denna riktning uppstod i just Göteborg, vad den inspirerades av och vad som gjorde den unik. Han berättar också om föregångare, efterföljare och parallella strömningar i Danmark och Norge.

5 oktober, Göteborgskolorismen och den moderna konstnärsmyten
Intendent Per Dahlström berättar om framväxten av en ny modern uppfattning om vad som är viktigt i ett konstverk vid sekelskiftet 1900. Som ett resultat av detta skapades en ny konstnärsmyt som präglade de konstskribenter som lyfte fram Göteborgskolorismen. Det nya sättet att se på konsten och konstnären gjorde det möjligt att upptäcka kvaliteter i Göteborgsmåleriet som förut inte beaktats.

12 oktober, Göteborgskolorismen bortom Göteborg – nordiska och internationella influenser
Intendent Eva Nygårds om göteborgskoloristernas starka lokala förankring i staden Göteborg och till Göteborgs musei rit- och målarskola, mest känd som Valand. Det färgexpressiva måleriet hade dock även täta kopplingar till norska och danska kolorister verksamma från tidigt 1900-tal. Den geografiska närheten mellan Köpenhamn, Göteborg och Oslo betydde säkerligen mycket för det koloristiska måleriets utveckling.

19 oktober, Kolorism i spåren av nya konstnärsfärger under tidigt 1900-tal
Besök konserveringsateljén och hör konservator Malin Borin berätta om vilka pigment som påträffats i museets målningar av Göteborgskolorister. Se och hör om hur nyutvecklade konstnärsfärger, och det sätt de användes på, haft avgörande inverkan på måleriets karaktär och de enskilda konstnärernas uttryck.

26 oktober, Göteborskolorismens slut – vad hände sen?
Året 1947 har angetts som slutpunkten av Göteborgskolorismen. Åke Göransson och Ivan Ivarsson har då gått bort sedan flera år tillbaka. Personerna som ansågs starta rörelsen har gått i pension eller lämnat sin tjänst inom Göteborgs största institutioner. Trots detta levde den färglyriska måleritraditionen kvar. Vi kommer titta på vad som hände efter 1947 och hur utvecklingen gick vidare till idag. Med konstpedagog Gringgo Solomon.

Praktisk information
Obs! Kursen är fullbokad! Kursen startar den 21 september och hålls på torsdagar kl 16-17. Kostnad 1000 kr (utställningskatalogen ingår i kursavgiften). Entré till museet tillkommer. Dagsbiljett 65 kr. Museikort 110/130 kr. Fri entré för studenter (uppvisande studentlegitimation) och ungdom under 20 år. Föranmälan krävs och görs till: konstmuseet@kultur.goteborg.se.

Bild: Åke Göransson, Mor i kökssoffan, ca 1930–1932, Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng