Vernissage: Eric Magassa och Jelizaveta Suska. Stenastiftelsens kulturstipendium 2022 – Göteborgs konstmuseum

Lördagen den 3 december kl. 11-17, Stenahallen

Färgrika bildkollage av Magassa öppnar dörrar till minnen och städer, medan bärbara glaciärer i form av smyckekonst av Suska presenteras i mörka koncentrerade rum. Den 3 december öppnar en utställning på Göteborgs konstmuseum med konstnärerna Eric Magassa och Jelizaveta Suska, mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium 2022 inom bild och form.

Eric Magassa (f 1972) är en Göteborgsbaserad mångdisciplinär konstnär utbildad i London och New York. Han arbetar huvudsakligen med kollage, fotografi, installationer och musik. I sina verk undersöker han teman som utanförskap, identitet och historieskrivning.

Jelizaveta Suska (f 1989 i Lettland) utbildades i Japan, Tyskland och på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK). Hon arbetar med smycken, ett slags bärbara skulpturer som påminner om geologiska fynd, fragment av glaciärer eller landskap i miniatyr.

Stenastiftelsen är en viktig aktör i västsvenskt kulturliv som ger en unik chans till nyproduktion och synlighet för konstnärer. I år erhåller sex kulturutövare 300 000 kr vardera som syftar till att stimulera vidareutveckling.

Samtliga mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium 2022 är:
Dansaren och koreografen Zerjon Abebe
Sångerskan Kerstin Avemo
Skådespelaren Gizem Kling Erdogan
Översättaren Helena Hansson
Konstnären Eric Magassa
Konstnären Jelizaveta Suska

Program:
Invigning kl 14 i Stenahallen
Patrik Steorn, museichef hälsar välkommen
Selma Olsson Åkefeldt, ledamot i Stenastiftelsens donationsråd inviger utställningen

Musik och mingel med start kl 13. Välkomna!

Entré: Dagsbiljett 60 kr (eller museikort). Fri entré för studenter (uppvisande studentlegitimation) och ungdom under 20 år.

Läs mer om utställningen här

Toppbild: Eric Magassa, The Lost Series, Sao Paulo, beskuren, 2019.
Bild på föregående sida: Jelizaveta Suska, smycke i blandmaterial, 2022. Foto: Peter Claesson.