Nordisk sommarkväll lånas ut till Nationalmuseet i Warszawa – Göteborgs konstmuseum

2018 visade Göteborgs konstmuseum utställningen Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen där ett stort antal verk lånades in från Nationalmuseet i Warszawa.

Med anledning av det tidigare samarbetet lånar nu Göteborgs konstmuseum ut 35 verk till utställningen Solstice. Nordic Painting 1880-1910 som öppnar på Nationalmuseet i Warszawa i november. Presentationen inkluderar ett 100-tal verk från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Utställningen berättar om det nordiska sekelskiftesmåleriet och övergången från realistiska skildringar till symbolistiska uttryck där tyngdpunkten låg på individuella tolkningar gällande färg och form. Teman som ingår i utställningen är naturen, hemmet och familjen, nationella myter och sagor samt inre subjektiva landskap. Ett särskilt fokus ges även på kvinnliga konstnärskap samt konstnärskolonier.

Flera ikonverk ur Göteborgs konstmuseums samling av nordiskt sekelskifte ingår i utlånet och har tagits ner för packning. Richard Berghs Nordisk sommarkväll, Prins Eugens Molnet samt Hanna Paulis Porträtt av konstnären Venny Soldan-Brofeldt är några av de verk som kommer att få möta publiken i Warszawa.

Solstice. Nordic Painting 1880-1910 visas på Nationalmuseet i Warszawa 18 November 2022 – 5 mars 2023.

Bild: Nedtagning av Richard Berghs Nordisk sommarkväll. Foto: Göteborgs konstmuseum.