Tornedalingarnas dag firas 15 juli på Göteborgs konstmuseum – Göteborgs konstmuseum

Den 15 juli firas Meänmaan päivä, Tornedalingarnas dag. I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är en. Mitt i den vackraste sommaren firas Tornedalingarnas dag. Välkommen att fira med tal, en presentation om en tornedalsk konstnär, textuppläsning och musik.

Tid: 15 juli kl. 14-16
Plats: Mellan etage (i utställningen Barbro Östlihn. New York Imprint) samt streamas på Göteborgs konstmuseums Facebook-sida

Fri entré till firandet.

Program

Kl. 14.00-14.10 Ann Catrine Fogelgren, ordförande i kulturnämnden, hälsar välkommen. Meri Alarcon och Erik Kuoksu från tidskriften Meänmaa, presenterar dagens upplägg och innehåll.

Kl. 14.10-14.30 Presentation om Frans Peter Portin.

Portin var en tornedaling i förskingringen som kort efter sin död 2021 plötsligt visade sig vara en konstnär av samma halt som sin berömde far Charles Portin. Erik Kuoksu tecknar ett personligt hållet porträtt av mannen och konstnären Frans Peter Portin.

Kl. 14.30-14.50 David Vikgren – Anttikeksiskväde

Via Antti Mikkelinpoika Keksis Tornedalsdikt från 1677 har poeten David Vikgren iscensatt ett antal översättnings- och språkpraktiker. Resultatet är på en och samma gång både en nyöversättning som en helt ny diktsamling.

Kl. 14.50-15.30 Paus med tornedalsk fika i Studion.

Kl. 15.30-15.50 Paikka spelar Meäntekno. Paikka, Johan Sammelins spontanprojekt, med syfte att skapa musik av platsinspelade ljud och röster från Tornedalen. Musiken ”Meäntekno” spelas för första gången publikt och det kommer bland annat spelas en till stor del slumpgenererad låt (Puita) som nästan helt bygger på ljud insamlade i en vedbod.

Kl. 15.50-16.00 Avslutning av dagen.

Varmt välkomna!

Eventet sänds också digitalt och streamas på Göteborgs konstmuseums Facebook-sida.

Tornedalingarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Göteborgs konstmuseum och den tornedalska minoriteten.

Bild: Naturvy från Tornedalen. Foto: Erik Kuoksu.

Meän flaku päivä vietetthän 15. heinäkuuta Göteborin taijemuseossa

Päivämäärä: 15. heinäkuuta

Aika: kl. 14.00-16.00
Paikka: Alakerta (näyttelyssä Barbro Östlihn. New York Imprint) ja streemathan Göteborgin taijemuseon Facebook-sivulla

Sishäänpääsy: Ilmanen

Heinäkuun 15. päivänä vietethän Meän flaku päivää. Ruotsissa oon viis tunnustettua kansallista vähemmistöä ja vähemmistökieltä, joista torniolaaksolaiset ja meänkieli oon yksi. Keskellä kaunista kesä päivää vietethän Torniolaaksolaisten päivää. Tervetuloa juhlimhan puhheen, Torniolaaksolais taiteilijan esittelhyn, tekstien ja musiikin myötä.

Ohjelma:

14.00-14.10 Kulttuuritoimikunnan puhhenjohtaja Ann Catrine Fogelgren toivottaa tervetullheksi. Meri Alarcon ja Erik Kuoksu Meänmaan aviisista esittelevät tämän päivän sisällön.

14.10-14.30 Erik Kuoksu presenteeraa Frans Peter Portin.

Erik Kuoksu piirtää henkilökohtaisen muotokuvan miehestä ja taiteilija Frans Peter Portinista.

14.30-14.50 David Vikgren – Antikeksiskväde

Antti Mikkelinpoika Keksin Torniolaaksolais runo vuo’elta 1677 lukkee runoilija David Vikgren joka oon lavastanut useita käännös- ja kielikäytäntöjä. Tuloksena tuli samanaikainen sekä uusi käännös ja täysin uusi runokokoelma.

14.50-15.30 Tauko Torniolaakso kahvin kanssa Studiossa.

15.30-15.50 Paikka soittaa Meänteknoa. Paikka, Johan Sammelinin spontaani projekti, jonka tavoitteena on luo’a musiikkia paikallisesti tallennetuista Torniolaakson äänistä. Musiikki ”Meäntekno” soitethan ensimmäistä kertaa julkisesti ja mukana tulee muun muassa kappale (Puita), joka perustuu lähes kokohnan puuvajasta kerätty soundi.

15.50-16.00 Päivän päätös

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuma lähetethän myös digitaalisesti ja streemathan Göteborgin taijemuseon Facebook-sivulla.