Artboard 1
Hagborg och Hill – Göteborgs konstmuseum

I höst görs en nyhängning på våning 6 med målningar av August Hagborg och Carl Fredrik Hill. Där kommer ett spännande nyförvärv att visas för publiken: August Hagborgs Välsignandet av en fiskebåt från 1881, som museet för en tid sedan ropade in på auktion. Målningen ställdes ut tillsammans med förberedande skisser på 1881 års Parissalong med den franska titeln ”Bénédiction d’une barque”. Målningen presenteras nu återigen tillsammans med skisserna som sedan länge funnits i museets ägo.

August Hagborg och Carl Fredrik Hill tillhörde båda samma konstnärsgeneration. De gick samtidigt på konstakademin i Stockholm och reste båda till Paris för att slutföra sin utbildning. Båda satsade hårt på att få visa sina målningar på den betydelsefulla salongen i Paris. Men trots alla likheter är de mycket olika som konstnärer.

Hagborg, vars måleri har rötter i Düsseldorfskolan, reste till Normandie och den franska nordkusten. Han fann där en motivkrets som skulle ge honom stor framgång. Han inriktade sig tidigt på genremotiv av arbetare och bönder men allra helst målade han scener ur den fattiga fiskarbefolkningens liv.

Installationsbild våning 6. Foto: Hossein Sehatlou.

Göteborgs konstmuseum ropade för en tid sedan på auktion in August Hagborgs jättemålning Välsignandet av en fiskebåt från 1881 till samlingen. Målningen ställdes ut tillsammans med förberedande skisser på 1881 års Parissalong med den franska titeln ”Bénédiction d’une barque”. Målningen presenteras nu återigen tillsammans med skisserna som sedan länge funnits i museets ägo. Som man kan se på skisserna arbetade han mycket noggrant när han förberedde de stora målningarna.

Medan Hagborg reste till Atlantkusten sökte sig Carl Fredrik Hill till Barbrizon några mil sydost om Paris. Inspirerad av Corot utvecklade han ett impressionistiskt landskapsmåleri. Han målade frenetiskt med förhoppning om att bli antagen på Paris-salongen men blev till skillnad mot Hagborg gång på gång refuserad. Redan under studieåren kämpade han med en begynnande mental ohälsa och 28-årig måste han föras till sinnessjukhuset i Passy för att sedan vårdas på St. Lars sjukhus fram till sin död 1911. Sjukdomen satte stopp för karriären men de teckningar han gjorde under sjukdomstiden har samlats med stort intresse under 1900-talet. Idag har Hills flodlandskap och blommande fruktträd från åren i Frankrike, tillsammans med de visionära teckningarna från sjukdomstiden i Lund fått stor uppskattning.

I en nyhängning av sal 20 på våning 6 visas de båda konstnärerna tillsammans från och med 20 augusti.

Presentationen kan ses 20 augusti 2022-27 augusti 2023.

Toppbild: August Hagborg, Välsignandet av en fiskebåt, 1881 (bilden är beskuren) Göteborgs konstmuseum.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng