Hipp, hipp, hurra! Konstnärsfest på Skagen är tillbaka i Göteborg – Göteborgs konstmuseum

I somras visade Musée Marmottan Monet i Paris utställningen The Blue Hour of Peder Severin Krøyer där Göteborgs konstmuseums verk Hipp, hipp, hurra! Konstnärsfest på Skagen av Peder Severin Krøyer var ett av de centrala verken.

Målningen har blivit en symbol för konstnärskolonin i Skagen och några av dess mest betydelsefulla medlemmar. Idén till motivet fick Krøyer efter en frukost i Skagenmålarna Anna och Michael Anchers trädgård, som även fotograferades av den tyske målaren Fritz Stoltenberg. Under fyra år arbetade Krøyer med verket, där några av de ursprungliga personerna som närvarade vid frukosten byttes ut mot ledande konstnärer i Skagenkolonin. Målningen visades på Salongen i Paris 1889 där Krøyer fick en hel del uppmärksamhet i den franska dagspressen. Hipp, Hipp, Hurra! var för första gången sen 1889 tillbaka i Paris i den största utställning som hittills gjorts om P. S. Krøyer i Frankrike.

Utställningen visades på Musée Marmottan Monet till 26 september. Verket finns nu åter att se på Göteborgs konstmuseum.

Bild: Musée Marmottan Monet