Artboard 1
Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 – Göteborgs konstmuseum

I sommar visar Göteborgs konstmuseum för första gången i Sverige en stor, internationell utställning över mellankrigstidens realistiska måleri. Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 görs i samarbete med Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.

Utställningen sätter in den svenska nya sakligheten i ett större europeiskt sammanhang där både likheter och nationella särdrag framträder. Med ett urval av nysakliga målningar och verk på papper från olika länder tecknas en levande bild av tiden och dess kulturklimat.

Introduktion till utställningen
Museichef Patrik Steorn och forskningsledare Kristoffer Arvidsson ger i filmen nedan en introduktion till utställningen. För en syntolkad version klicka här och för en teckentolkad version klicka här.

Entré: engångsbesök vuxna 100 kr. Fri entré för barn och unga under 20 år. Läs mer om museikort och entré.

Vi begränsar antalet fysiska besökare till museet, för att undvika trängsel och se till att våra besökare kan hålla tryggt avstånd. I väntan på att få komma in i utställningen går det bra att upptäcka resten av museet. Vi ber om förståelse för att du kan få vänta en stund innan du får komma in. Läs mer om vad som gäller vid ditt besök och om våra restriktioner.

Utställningen visas 12 juni till 19 september. Välkommen!

Den 18 september sker en seminariedag kopplat till utställningens tematik i samarbete med Hasselblad Center och Göteborgs Konsthall: Mellankrigstiden. Konsten, samhället och människan. Mer information om programmet kommer.Jubileumsutställningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 har möjliggjorts genom en donation från Stenastiftelsen.


Bild startsida: Gerald Leslie Brockhurst, Vid kullarna, 1939, Ferens Art Gallery, Kingston upon Hull, ©Ferens Art Gallery/©Richard Woodward/Bridgeman Images.

Toppbild: Hanns Kralik, Från mitt fönster, 1930, (detalj) Art Institute of Chicago, © Photo SCALA, Florence.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng